Functionarul destinului

Functionarul destinului

de Horia Garbea

Regia: Anca Maria Colteanu

Distributia: Dani Popescu, Vali Pena, Dan Bordeianu

Muzica: Ovidiu Savu Ionita

Spectacolul Functionarul destinului vorbeste despre drama psihologica a cuplului. Functionarul destinului  este ingerul ce apare in momentul potrivit, in viata a doi oameni care nu se mai regasesc in povestea lor. Spectacolul este o comedie dulce-amara despre relatiile aflate in criza, despre singuratatea in doi, despre nesiguranta.

 

Fiecare relatie are momentele ei de criza. Important este cum stiu partenerii sa se regaseasca, sa-si sudeze relatia sau sa primeasca un sfat, o motivatie din exterior.

Fred si Cleo sunt casatoriti de cativa ani. Relatia lor s-a uzat, in viata lor a intervenit rutina. Desi impart aceeasi casa,  nu mai comunica si s-au indepartat unul de celalalt. Fred incearca sa-si aminteasca de frumosul lor inceput, de prima noapte impreuna, insa nimic nu pare sa functioneze. Cleo se simte ca o caprioara sfasiata de vanator.

Au nevoie de o minune pentru a-si salva casnicia. Dar oare mai exista minuni?

Da, exista! Iata ca un inger ii viziteaza la momentul potrivit.

 

Pentru prima data pe scena Teatrului Nottara, o descoperim pe Vali Pena care interpreteaza impecabil. Cu mult talent si charisma, Vali Pena ne prezinta o femeie ingandurata, trista, neimplinita. Cleo nu vrea sa lase relatia sa se degradeze complet, dar cina festiva pe care a pregatit-o parca mai mult ii indeparteaza, in loc sa ii apropie.

Dani Popescu construieste un personaj viu, reuseste sa aduca pe scena barbatul din ziua de azi care este preocupat de cariera si uita sa mai traiasca alaturi de sotia sa. Mi-a dat ceva emotii in secventa cu debarasarea mesei, farfurie cu farfurie, pahar cu pahar. O scena reusita pe care nu am sa o uit vreodata. Felicitari!

Pe Dan Bordeianu l-am vazut pana acum doar in filme. Misterios si simpatic, Dan Bordeianu este ingerul care le salveaza relatia. Nu toate cuplurile au norocul unui asemenea inger.

Mi-a placut ca spectacolul a facut si o usoara trimitere la violenta domestica: “Azi o palma, maine .. un cutit.”

Functionarul destinului este un spectacol frumos,  bine construit, avand un continut greu, plin de vitalitate si emotie. Un spectacol in care te regasesti si care iti da speranta.

 

„Am abordat  problema perechii conjugale si a triunghiului conjugal în mai multe dintre piese:  Doamna Bovary sint ceilalti, Divort in direct, Cleopatra a saptea, Functionarul destinului. Dintre ele, Functionarul destinului, scrisa în 1992, se refera cel mai direct la criza comunicarii între parteneri ai la uzura relatiei, la suspiciunea si nesiguranta ce înstraineaza doi soti, care isi vad casatoria din unghiuri foarte diferite. Desi au, fiecare, justificarile lor, timpul a erodat intelegerea fata de viziunea celuilalt si lucrurile ajung sa explodeze. Din fericire intervine chiar atunci, din afara, un „strain” misterios, care spune fiecaruia alta poveste si le provoaca o separatie brutala pentru ca, ulterior, sa le poata repara si „suda” la loc destinul comun. Cine este „functionarul destinului”, cei doi nu vor afla niciodata cu certitudine, dar intamplarea aceasta bizara, de care isi vor aminti mereu, ii va determina sa se arate toleranti intre ei si sa ramana impreuna. Piesa este o drama a psihologiei cuplului contemporan si etern, care cauta solutia miraculoasa a continuarii unei existente impreuna.  Fiecare pereche are momentele ei de ruptura, comice când se vad dinafara, dar nu toate au sansa de a fi vizitate, la momentul oportun, de destin.” Horia Garbea

 

Functionarul destinului propune o rezolvare ideala a unui context nefericit ajuns la punctul culminant, alimentat fiind de autoizolarea partenerilor dintr-un cuplu. Piesa in sine este semnul de intrebare pus de interventia inexplicabila a unui personaj bizar, pe care autorul il numeste functionar al destinului. Temerile individuale ale celor doua personaje trimit spectatorul la o introspectie atenta, obligandu-l sa se priveasca in oglinda si sa-si asume propria proiectie asupra partenerului de cuplu.” regizor Anca Maria Colteanu

 

Comments

  1. Pingback: Sotul sotiei mele

  2. Pingback: Functionarul destinului |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *