Matilda si groparii

Matilda si groparii de Stela Giurgeanu a fost declarata “piesa anului 2018” la Gala Premiilor Uniter si a avut premiera oficiala pe scena Teatrului National Bucuresti, Sala Atelier, la jumatatea lunii februarie.

Distributie: Sonia – Amalia Ciolan/Liliana Hodorogea; Olga – Cesonia Postelnicu/Tania Popa; Nora – Erika Baiesu/Oana Constantinescu; Matilda – Fulvia Folosea/Cristina Constantinescu; Peter – Lari Giorgescu/Dragos Ionescu

Regie: Mircea Rusu
Scenografie: Gabi Albu
Coregrafie: Lari Giorgescu

Piesa Matilda si groparii vorbeste despre violenta domestica, despre libertate, despre femeile delicate si totodata puternice, despre traume si despre iubiri care au capacitatea de a vindeca. Spectacolul Matilda si groparii este impresionant, produce emotii in randul spectatorilor si ii determina pe acestia sa nu se mai ia dupa aparente si sa se gandeasca de 2 ori inainte de a spune ceva ori de a pune o eticheta. Asta daca au rabdare cu inceputul confuz al spectacolului si se bucura de poveste.

Matilda si groparii

Sub pretextul unei ample dezinsectii, trei femei locuiesc pe terasa casei. Casa este incuiata, iar pe teresa totul este improvizat. Ca o paranteza, decorul este unul destept si creativ: patul si dulapul de pe terasa sunt… fabuloase. Decorul este explicat simplu de faptul ca cele trei femei sunt sotii de gropari – oameni simpli, neinvatati si nemilosi, care le abuzeaza fizic si psihic din orice.

Pentru a-si proteja fiica, Sonia a trimis-o departe si a pastrat distanta, oricata amaraciune i-a adus in suflet aceasta decizie. Matilda, fiica Soniei, este acum o tanara avocata, isteata si incantatoare, si pentru ca are sentimentul ca se intampla ceva suspect in familie, vine in vizita impreuna cu viitorul ei sot si coleg de breasla. Jovial si inteligent, Peter este un exemplu de iubire autentica si de arta avocatiala.

Matilda si groparii este o drama psihologica, cu un mesaj anti-violenta domestica si cu nuante ale feminismului bine dozate. Cele trei cumnate reusesc sa surprinda cu maiestrie diferinte imagini ale femeilor abuzate, iar tanarul avocat vine ca o salvare si fara frica ori egoism isi asuma acest rol. Jucaus si talentat, mi-a placut mult Lari Giorgescu in rolul lui Peter. De asemenea, Sonia, Olga si Nora m-au convins cu drama vietii lor. Spectacolul in sine nu surprinde cu ceva extraordinar, insa este autentic si actual si te va pune pe ganduri un timp. Asa ca, mergi sa-l vezi, ca merita! Următoarele reprezentatii vor avea loc in zilele de 18 si 28 martie, de la ora 20.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *