– FITSibiu si TNRS – 2.Mozart Steps

Vazut in cadrul FITS 2014, Oidip este un spectacol care mi-a ramas in suflet si pe care nu am sa-l uit usor. Un alt spectacol pe care l-am vazut in cadrul FITS 2014 a fost Mozart Steps, un spectacol de teatru coregrafic creat in exclusivitate pentru Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu.

de Gigi Caciuleanu

Distributia:  Veronica Arizancu, Florin Cosulet, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacsu, Catalin Patru, Daniel Plier, Vlad Robas, Marius Turdeanu, Ema Vetean, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Raileanu, Maria Soilica, Cristi Timbus, Maria Tomoiaga, Ana-Maria Veres

 

 

Mozart steps este un spectacol dinamic, intens, plin de simboluri si emotie.

Coloana sonora propune o reinterpretare a lumii mozartiene si imbina frumos muzica clasica cu cea orientala.

„Atunci cand sunt intrebat ce gen de dans practic, raspund ca fac teatru coregrafic. Este o forma de teatru care foloseste limbajul dansului si care utilizeaza mijloace de constructie coregrafica.” afirma Gigi Caciuleanu.

Gigi Caciuleanu este unul din marii dansatori si coregrafi ai Romaniei. Nascut la Bucuresti, la 9 ani este admis la Scoala Nationala de Coregrafie, iar mai apoi s-a perfectionat la Teatrul Balsoi din Moscova.

Spectacolul Mozart Steps a avut premiera in deschiderea stagiunii 2013-2014. “Muzica pleaca de la frumusetile inefabile ale lui Mozart. Eu lucrez cu frumusetea. Eu gasesc ca un corp inteligent este un corp frumos. Pe mine ma intereseaza partea frumosa a lucrurilor, dar nu estetizanta. Frumusetea aceea a unei Blandiana, a lui Miriam Raducanu a lui Nichita Stanescu…toata lumea are o frumusete interna. Muzica spectacolului nu are nimic de-a face cu “Primavara Egipteana”. De mult am plecat cu ideea Piramidelor, Mozart fiind legat de Piramide prin masoneria lui frumoasa. Dogmele nu ma intereseaza, ma intereseaza lumina din Mozart, batrânul copil pentru ca la 30 de ani îsi terminase deja opera, ceea ce este uluitor…Am întâlnit aceasta muzica acum vreo 20 de ani. Am ascultat-o si mi-am dat seama ca tot Mozart pur este , facut de niste oameni cu un respect extraordinar pentru muzica lui Mozart , cu un respect extraordinar pentru ceea ce înseamna etnic, ceea ce înseamna neaos, taranesc.O sa vedeti câte sunete seamana cu buciumul nostru…din Egipul ala”, a declarat Gigi Caciuleanu înaintea premierei.

 

 

Suntem iubiţii mei Toţi Fraţi de răscruce
Împreună cu voi Iubitelor surori întru cărări pierdute
din care ne-am născut Același râu ne duce
prin vadurile cu mâl ale celor multe Vrute și nevrute
Pământul Stâncă goală ieşind din când în când din apă
Vremelnic rotitoare într-un hău făcut din explozii şi vîrtej
Ne-a zămislit pe toti Şi cât trăim ne tot adapă
cu frica muritoare a eroilor viteji
Fiinţe conjugate în vecii vecilor la imperfect
Înaintăm greşind Și stagnăm, sau şi mai rău, de nu greşim
Atunci când existăm cu adevărat Suntem şi predicat şi subiect
Vinovăţii cât munţii Cu toţii cărăm sau ispăşim
Ne uităm cu patimă Sau privim cu teamă la cer
Ne rugăm la idoli pe care i-am plămădit din vise
Suntem fraţi de răscruci Surori întru spaţii deschise
înghesuiţi cu toţii într-un ungher de univers
pe care Neştiindu-l Îl credem la fel de sărman ca şi noi Şi stingher.

 

 

Mozart steps

Comments

  1. Pingback: Sanziana si Pepelea

  2. Pingback: Sibiu

  3. Pingback: Festivalul National de Teatru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *