Pasarea Lira

Ador cartile Ceceliei Ahern. Cu toate acestea, “Pasarea Lira” – cel mai nou roman al ei nu m-a cucerit la fel de mult cum au facut-o pana acum toate celelalte romane ale autoarei. Poate si pentru ca aceasta carte este atat de diferita de toate celelalte. “Pasarea Lira” de Cecelia Ahern m-a dus cu gandul la micuta Kya din romanul “Acolo unde canta racii” de Delia Owens. Asemeni fetei mlastinii, Laura – pasarea lira este crescuta in salbaticie, ascunsa de ochii lumii, pana intr-o zi cand o intamplare nefericita o aduce in centrul atentiei.

Am trecut cu greu de primele doua capitole, dar apoi povestea a reusit sa ma faca curioasa si sa vreau mult sa aflu ce se va intampla cu Laura, un suflet inocent si foarte sensibil.

Bo, Solomon si Rachel sunt o echipa care se ocupa cu realizarea documentarelor. Cel mai bun si apreciat documentar al lor i-a avut ca protagonisti pe gemenii Toolin, Tom si Joe, care au locuit o viata intreaga impreuna, singuri, in casuta lor din munti. Moartea lui Tom aduce echipa din nou in munti, atat pentru a fi alaturi de Joe, cat si pentru a filma un interviu cu Joe. Plimbandu-se pe proprietatea fratilor Toolin, Solomon este surprins de niste sunete neobisnuite. Asa o descopera pe Laura, pe care o porecleste curand Pasarea Lira datorita sunetelor pe care le poate imita involuntar.

Cine este Laura, ce cauta pe proprietatea fratilor Toolin, si cum de Joe nu stie nimic despre aceasta faptura misterioasa nu am sa va spun. Va mai spun doar ca echipa de productie, Bo in special, insista sa faca un documentar despre viata ei. Cumva Bo reuseste sa o convinga pe tanara sa vina cu ei si sa filmeze documentarul, dar haosul si brutalitatea lumii o lovesc din plin pe Laura.

Pasarea Lira este o carte despre singuratate si supravietuire, despre iubire, acceptare si speranta. Tensiunea si emotia se impletesc minunat in aceasta poveste si, chiar daca va spuneam mai sus ca acest roman nu m-a cucerit asa cum m-au cucerit toate celelalte romane ale autoarei, m-am atasat de Laura si am trait alaturi de ea fiecare moment. Pasarea Lira nu isi poate gasi locul in lumea reala si prefera oricand sa traiasca in libertatea si in singuratatea ei. Societatea este curioasa si impresionata de talentul Laurei, o admira, pana intr-o seara cand… in urma unei nopti in club pe care Laura o petrece in anturajul nepotrivit, societatea ajunge sa o critice si sa o denigreze. In toata aceasta poveste fantastica, realitatea societatii care uraste si vorbeste de rau o persoana pe care de fapt nu o cunosc si nu stiu ce dureri indura acel suflet este socanta. Laura puteam sa fiu eu, puteai sa fii tu, putea sa fie oricine. De ce societatea trebuie sa dea de pamant cu tine la cea mai mica abatere de la perfectiune? Acest moment ofera picatura de autenticitate de care povestea avea nevoie, iar daca pana la acel moment nu ai ajuns sa o indragesti pe Laura, cu siguranta acum vei empatiza cu ea si te vor coplesi emotiile si trairile ei.

Trebuie sa va mai spun ceva. Spre rusinea mea, pana acum, nu stiam ce este pasarea lira. Hai societate, acum critica-ma si arunca cu pietre! Pasarea lira este o specie de pasare intalnita in padurile din Sud – Estul Australiei, denumita dupa forma cozii masculului care are aspectul unei lire, atunci cand este infoiata. Aceasta poate imita anumite zgomote sau diferite animale.

Pasarea Lira

de Cecelia Ahern

Editura All

Lectura frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *