Ultimele convorbiri cu regele Mihai I, de Bogdan Serban-Iancu

Imi place istoria, mai ales istoria Romaniei. De aceea, in luna decembrie am participat la un eveniment special, si anume: relansarea volumului Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I de Bogdan Serban-Iancu. Volumul a aparut la Editura Corint si face parte din colectia Corint Istorie Autori Romani.

In interviurile acestei carti descoperim omul din spatele titlului de principe, un om onest si bun, cu foarte mult bun-simt si cu pasiuni frumoase. Un om complex, dar de o simplitate extraordinara. Am intalnit foarte des in randurile acestei carti formularea “cu placere”. O formulare atat de simpla si de modesta, dar care spune atat de multe despre caracterul unui om.

Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, Romania si s-a stins din viata la Aubonne, Elvetia pe 5 decembrie 2017. Fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena a Romaniei, Mihai I a domnit ca Rege al Romaniei intre 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.

Dupa abdicarea fortata de la sfarsitul anului 1947 regele si-a continuat viata in exil ca orice alt om. S-a casatorit la Atena cu principesa Ana de Bourbon (fiica printului Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei), si au avut impreuna 5 fete: Margareta (1949), Elena (1951), Irina (1953), Sofia (1957) si Maria (1964).

Desi dorul de tara si nevoia de a trai alaturi de romanii sai l-au macinat permanent, Mihai I a avut o multumire sufleteasca datorata pasiunilor frumoase pe care le-a avut. Inca din copilarie pasionat de automobile, in special jeepuri militare, de mecanica si de aviatie, Mihai I s-a dezvoltat in acest domeniu. Avea brevetul de pilot militar inca din Romania, din 1943; astfel ca in 1955 face un curs avansat de zbor fara vizibilitate la Santa Monica, langa Los Angeles. In urma acestui curs si a unor zboruri pe 4 – 5 tipuri diferite de avioane, Mihai I obtine brevetul american de zbor. Un capitol frumos din acest volum este dedicat automobilelor si se numeste “Colectionarul de Jeepuri”. Pot spune ca este capitolul preferat si m-am bucurat sa-l descopar pe ultimul rege al Romaniei ca fiind un iubitor al automobilelor puternice, al vitezei, dar avand responsabilitate la volan totodata. In cuvintele Regelui Mihai I se simte pasiunea acestuia pentru motoare puternice: Ford sau Buick, Mercedes sau Volvo, toate i-au fost dragi regelui.

Printre pasiunile regelui Mihai I regasim si fotografia, cinematografia si calatoriile. O calatorie de care regele isi aminteste cu drag este cea din Kenya, unde intr-un mic parc privat s-au dat jos din masina desi nu era indicat si s-au apropiat de un pui de elefant, iar mai apoi de o zebra. Isi aminteste amuzat regele cum avea aparatul de fotografiat la gat si zebra s-a apropiat de el parca incercand sa puna gura pe aparat. Citind aceste randuri ne imaginam momentul si radem si noi amuzati de situatie.

Regele Mihai mai aminteste in aceste ultime convorbiri de problemele Romaniei si totodata subliniaza importanta cinstei, integritatii, dar mai ales a educatiei.

“Cand te gandesti ca de la regele Carol I, de cand a venit si pana a trebuit sa plec eu, au fost 81 de ani. Ca sa se stabileasca ceva, sa se faca o tara. Ca dupa aceea, in 40 si ceva de ani, sa fie daramat totul. Asta este ceva pentru mine, este – incerc un cuvant mai grav – criminal.

Cum sa te porti cu un popor, sa il prostesti in asa hal, ca sa nu mai poata sa gandeasca cum a fost inainte si cum ar trebui sa fie. Asta e foarte trist.”

Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I este o carte-document, in care dialogurile sunt autentice, curate si delicate. Un volum care are rolul de a ne invata o lectie de viata si de istorie pe de o parte, si pe de alta parte de a ne prezenta omul din spatele titlului de Rege al unei tari responsabile.

Musai de citit aceasta carte. Ca bonus, volumul de convorbiri se incheie cu un frumos album.

“Acest ultim volum de dialoguri intregeste, sper, portretul ultimului Rege, ultimului Maresal, ultimului mare om de stat al Romaniei. Cititi-l! La final, adresati-i, va rog, o rugaciune de multumire. El s-a rugat zilnic pentru Tara.”  Bogdan Serban-Iancu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *