Evadare de la Auschwitz – Joel C. Rosenberg

In aceasta toamna a aparut la Editura Corint, in colectia Istorie Fictiune, romanul “Evadare de la Auschwitz” de Joel C. Rosenberg.

Imi imaginam romanul lui Joel C. Rosenberg ca fiind mai lejer si mai usor de citit fata de un roman biografic despre razboi si lagarele naziste, avand in vedere ca este incadrat (si) la fictiune. “Evadare de la Auschwitz” insa te provoaca sa faci propria ta calatorie pentru a afla adevarul celor care au fost acolo la Auschwitz, pentru a afla faptele si marturiile lor. Este un roman puternic emotionant, incarcat de durere, de suferinta evreilor din lagarele naziste, de istorie si dramatism.

S-au scris numeroase carti despre Auschwitz, de ce sa o citesti tocmai pe aceasta? Ei bine, pentru ca romanul “Evadare de la Auschwitz” prezinta aceasta bucatica de istorie prin ochii celor care au avut nesansa sa ajunga in lagarul nazist. Au fost oamenii nepotriviti in locul si in momentul nepotrivit.

Personajul principal al acestui roman este Jacob Weiss, un tanar evreu care locuieste cu parintii si sora mai mica intr-un orasel din Germania. Dupa ce familia ii este ucisa, Jacob se alatura unchiului sau Avi in Miscarea de Rezistenta. Dar, incercand sa salveze evreii dintr-un tren ce avea ca destinatie finala lagarul Auschwitz, Jacob este prins din greseala intr-unul din vagoanele trenului si astfel ajunge in lagar. Jacob nu era un tanar puternic si curajos, insa Auschwitz-ul il invata sa supravietuiasca.

Jean – Luc Leclerc este un preot dintr-un orasel din Franta a carui principala misiune este salvarea evreilor asupriti de nemti. Pastorul are sprijinul comunitatii, pana intr-o zi cand, din pacate, este arestat si dus in lagarul de la Auschwitz.

Ajunsi in lagar si vazand atrocitatile care se intampla aici, Luc si Jacob au o misiune comuna: sa adune dovezi si sa evadeze din lagar pentru a spune lumii ce se intampla la Auschwitz, salvand astfel vietile evreilor.

Insa Luc si Jacob nu sunt singurele personaje din aceasta poveste. Max Cohen este un evreu de origine romana, care s-a imprietenit in lagar cu Jacob, dar care din pacate a ajuns sa fie spanzurat. Ce m-a impresionat cel mai mult la Max este taria de care da dovada in fata mortii prin ultimele sale cuvinte, si anume: “Traiasca evreii din Romania”. Leszek Poczciwinski, Otto si Abe sunt alti evrei care au reusit sa evadeze cu ajutorul lui Jacob.

Una din evadarile relatate in carte care m-a impresionat in mod deosebit este cea petrecuta in 20 iunie 1942. Patru barbati au furat uniforme naziste, au luat masina oficiala a lui Rudolf Hoss, comandantul lagarului Auschwitz si asa imbracati in ofiteri SS au iesit din lagar. Aceasta mare evadare este reala si este recunoscuta pentru curajul si nebunia ei.

Prea putina fictiune, mai mult adevar istoric, romanul “Evadarea de la Auschwitz” a lui Joel C. Rosenberg este tulburator. Citind romanul, emotiile te coplesesc si te cuprinde indignarea. Sunt greu de imaginat ororile prin care au trecut acei oameni, sunt de apreciat curajul si puterea lor, si sunt musai de citit astfel de carti care ne ajuta sa aflam adevarul despre Auschwitz, acel abator sau fabrica a mortii, nicidecum lagar de munca.

Inchei cu un citat – marturisirea lui Otto:

” De aproape doi ani, din momentul in care am pus piciorul in acest loc nenorocit, nu m-am gandit decat la evadare. La inceput, era doar o dorinta egoista. Voiam sa-mi recapat libertatea. Cu timpul, totusi, viziunea mea s-a schimbat. Cu cat am vazut mai multe atrocitati aici, cu atat am inceput sa-mi doresc sa evadez din motive tot mai obiective. Voiam sa scap pentru a spune lumii ce se intampla la Auschwitz.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *