Victima fara chip

Victima fara chip – primul roman din seria Fabian Risk – scris de Stefan Ahnhem a aparut la noi la Editura Litera, in colectia Buzz Books, la inceputul acestui an. Este un thriller extraordinar de bun, care iti da fiori si care nu te va lasa sa mai dormi noaptea, dupa ce il vei termina de citit. Abia astept sa citesc celelalte doua carti din seria mai sus mentionata: Al noualea mormant si Minus optsprezece grade.

Fabian Risk este un inspector criminalist care se muta impreuna cu familia in Helsingborg, orasul sau natal. Urmeaza sa inceapa munca dupa cele 6 saptamani de concediu de odihna in care si-a propus sa petreaca timp cu familia, acesta fiind si principalul motiv pentru mutarea lor. Doar ca nici nu intra bine in noua casa si viitoarea lui sefa il roaga sa ii ajute in investigarea unei crime de o violenta extrema. Jörgen Pålsson, un fost coleg de clasa a lui Fabian Risk, a fost gasit cu mainile taiate, iar langa cadavru se afla o poza de grup dintr-un anuar scolar in care figura lui Jorgen a fost taiata cu un X.

La scurt timp dupa aceasta crima ingrozitoare este gasit cadavrul lui Glenn cu ambele picioare strivite. Jorgen si Glenn erau cei mai buni prieteni si batausii clasei totodata. Jorgen lovea cu pumnii, Glenn cu picioarele. Se pare ca autorul crimelor a vrut sa-i pedepseasca pe acestia pentru pacatele lor. Presupunem ca autorul crimelor a fost agresat in adolescenta de cei doi baieti si acesta este momentul in care criminalul reuseste sa ne intre in suflet si sa ne emotioneze pentru toata aceasta drama traita de el in scoala.

Curand insa sunt gasite cadavrele altor colegi si incepi sa simti teama pentru Fabian Risk: oare criminalul vrea sa se razbune pe toata clasa, inclusiv pe Fabian? Dar cine este criminalul? Fabian pare sa aiba o idee si il urmam ingrijorati pe aceasta pista. Claes Mallvik era un baietel linistit care le-a suportat umilintele si bataile celor doi, ani la rand, sub privirile pasive ale colegilor de clasa si chiar a dirigintei. Asistam nauci la o serie de rasturnari de situatie si il indragim tot mai mult pe Fabian Risk, desi mai calca el stramb si ne enerveaza cu actiunile sale pe cont propriu, in defavoarea echipei, si desi pentru cateva momente la inceput am fost tentati sa fim de partea criminalului.

Victima fara chip este un roman despre indiferenta si despre cat de tare doare aceasta, despre familie si despre cum iti poate meseria afecta familia, despre individualism si despre munca in echipa, despre bullying si consecintele acestuia, despre razbunare. Este o carte in ritm alert, cu tensiunea bine dozata, o carte misterioasa, provocatoare, psihologica.

Mi-a placut cartea lui Stefan Ahnhem si cum spuneam la inceputul acestui articol sunt nerabdatoare sa citesc si celelalte carti ale sale. Totodata, Victima fara chip mi-a amintit de Printesa gheturilor a Camillei Läckberg, o carte draga mie si nu exagerez cand spun ca este cartea care m-a facut sa iubesc romanele politiste nordice.

Si… mi-a mai amintit de ceva aceasta carte: de calatoria mea in Suedia si Danemarca: Helsingborg si Malmo, respectiv Helsingor si Copenhaga. Citind pasaje din carte am rememorat scurta plimbare cu ferrybotul din Helsingor pana in Helsingborg, vizita in turnul Karnan si privelistea aceea minunata din turn asupra intregului oras. Au trecut deja 4 ani de atunci, dar amintirile frumoase din calatorie raman pentru totdeauna. La fel cum va ramane in mintea mea si aceasta carte plina de emotie si suspans, care mi-a placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *