Pacienta tacuta

 

 

 

Pacienta tacuta

de Alex Michaelides

Editura Litera,

Colectia Buzz Books

 

 

 

 

 

Pacienta tacuta este un roman fascinant care bulverseaza cititorul, jucandu-se cu mintea acestuia. Mai mult decat un thriller, eu as indrazni sa spun ca este un roman psihologic, fiind scris din perspectiva psihoterapeutului care isi doreste sa vindece pacienta si fiind concentrat in detalii de natura psihologiei umane.

Alicia Berenson era o pictorita talentata casatorita cu un fotograf de moda pe nume Gabriel si ducea viata perfecta. Aparent. Caci, in urma cu 6 ani, aceasta si-a impuscat sotul de mai multe ori, iar apoi nu a mai scos un cuvant. Pentru ca Alicia refuza sa vorbeasca, sa dea o explicatie ori macar sa se dezvinovateasca, este internata la un sanatoriu unde este indopata cu medicamente. Totusi, Alicia a facut o marturisire: un tablou numit Alcesta, facand trimitere la tragedia lui Euripide. Se spune ca eroul Admet e condamnat la moarte. Apollo intervine pentru el si i se propune o invoiala: Admet poate sa ramana in viata daca reuseste sa convinga pe altcineva sa moara in locul sau. Sotia Alcesta se ofera sa moara in locul lui. Hercule o readuce la viata, dar emotiile ei sunt greu de deslusit – ea ramane tacuta.

Theo Fabes este un psihoterapeut care vrea sa o faca pe Alicia sa vorbeasca. Determinarea lui de a o face sa vorbeasca se transforma in obsesie bolnava atunci cand incepe sa rascoleasca viata Aliciei si sa contacteze persoanele care o cunosc.

Povestea psihoterapeutului se intrepatrunde frumos cu relatarile Aliciei din jurnal. Cuvintele ei din jurnal sunt clare si oneste si ne invita sa intram in viata ei si sa o indragim asa cu toata tacerea de care da dovada. Insa psihoterapeutul are ceva care ne da o stare de neliniste. Este ciudat in primul rand faptul ca Theo a cerut sa fie medic la sanatoriul in care este internata Alicia, special pentru a o face sa vorbeasca.

Dar acum eu am sa tac, va mai spun atat: Pacienta tacuta este un roman misterios, cu cateva rasturnari interesante de situatie, care merita citit.

 

 

“E ciudat cat de repede te adaptezi la lumea noua si ciudata a unei institutii psihiatrice. Devii din ce in ce mai in largul tau cu nebunia; si nu doar cu nebunia celorlalti, ci si cu a ta. Suntem cu totii sariti de pe fix, cred, numai ca in feluri diferite.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *