Privighetoarea

Am citit pe nerasuflate romanul Privighetoarea de Kristin Hannah. M-a cucerit Isabelle Rossignol cu al ei curaj nebun, cu determinarea si naivitatea ei, si totusi m-am regasit mai mult in sora ei, Vianne, femeia care intelege ca pentru a-si apara familia trebuie sa fie supusa, fara insa a renunta la sufletul ei. Amandoua au luptat, in felul lor, in cel de-al Doilea Razboi Mondial si le putem numi eroine si nu pot sa nu ma intreb cati dintre noi am reusi astazi sa fim puternici si curajosi, sa ne adaptam si sa supravietuim unui razboi!? Dar nici nu vreau sa aflu vreodata!

Privighetoarea

de Kristin Hannah

Editura Litera, Colectia Blue Moon

In dragoste, aflam cine dorim sa fim; in razboi, aflam cine suntem de fapt.

Privighetoarea spune povestea a doua surori total diferite, care au trait vremuri grele in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Erau doar niste copile cand au ramas orfane de mama, iar tatal le-a ‘abandonat’. Barbatul a luptat in batalia de pe Somme, in care peste 750.000 oameni si-au pierdut viata, si desigur ca aceasta nu este o scuza pentru abandon, insa trebuie sa intelegem ca razboiul te schimba.

La 16 ani Vianne isi intemeiaza o familie, reusind astfel sa se desprinda fara prea multa greutate de tatal si de sora ei. Isabelle simte nevoie de atentie si de iubire. De aceea, fuge ori este exmatriculata de la scolile la care parintele ei o trimite pentru a se intoarce de fiecare data “acasa” sa incerce sa castige afectiunea tatalui. Vianne este fragila si calculata, pe cand Isabelle este rebela si impulsiva.

Pentru ca Isabelle a fost din nou exmatriculata de la scoala, tatal ei o trimite la Carriveau sa locuiasca impreuna cu sora ei si cu nepotica Sophie, cu gandul ca ar putea sa le ajute pe acestea dupa plecarea pe front a lui Antoine. Curand, Vianne este obligata sa gazduiasca in casa ei un comandant nazist, Beck, fiindu-i astfel supravegheata fiecare miscare, iar Isabelle nu se abtine de la niciun comentariu, aratandu-si ura fata de comandant si de nazisti.

Dornica sa lupte pentru tara ei, Isabelle se alatura miscarii de Rezistenta, riscandu-si viata la fiecare pas. Primeste acte false si numele de cod Privighetoarea (numele ei de familie in franceza inseamna privighetoare) si isi asuma cea mai dificila misiune: conduce pilotii englezi sau americani peste Pirinei din Franta pana in Spania.

Asa cum este de asteptat, razboiul le transforma pe cele doua surori. In timp ce Isabelle se maturizeaza, Vianne invata sa fie o luptatoare. Am admirat determinarea Isabellei si m-a bucurat nespus momentul in care Vianne ia atitudine si isi ajuta prietena cea mai buna.

– Unde sa ma ascund?

– Isabelle s-a pregatit pentru asta si eu am crezut-o nebuna, zise Vianne, oftand. Exista o pivnita in hambar.

– Stii ca daca esti prinsa ca ma ascunzi…

– Qui, spuse Vianne, brusc. Nu voia sa auda cuvintele acelea rostite cu voce tare: “Pedeapsa cu moartea”.

Daca la inceputul acestei povesti nu o intelegeam pe Vianne, am ajuns sa o indragasc la fel de mult ca pe Isabelle. Au fost pasaje pe care le-am citit cu lacrimi in ochi, intr-atat de tare m-au coplesit. Vianne a salvat copiii evrei in timpul razboiului, Isabelle a ajutat englezii sa se intoarca la datorie. “Privighetoarea” este un roman de fictiune istorica, dar sunt convinsa ca exista cel putin un gram de adevar in aceasta poveste. Si cate astfel de povesti inspirationale or mai fi.

Tante Isabelle spune ca e mai bine sa fii indraznet decat umil. Si ca daca sari de pe o stanca, cel putin o sa zbori inainte sa cazi. (Sophie)

Una din scriitoarele mele favorite, Isabel Allende afirma: Mi-a placut nespus “Privighetoarea” de Kristin Hannah, o scriitoare americana deosebit de talentata; personaje bine conturate, intriga exceptionala, emotii extraordinare, cine isi poate dori mai mult de la un roman?

O poveste emotionanta si dureroasa, un roman despre curaj si demnitate, Privighetoarea te cucereste inca de la prima pagina. O lectura obligatorie, as indrazni sa spun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *