Cand infloreste liliacul

Cand infloreste liliacul (Lilac girls) este o poveste emotionanta si dureroasa despre curaj si supravietuire, despre vindecare prin impacarea cu trecutul si despre puterea de a merge mai departe. Cand infloreste liliacul se bazeaza pe o poveste adevarata; iar personajele romanului au existat in realitate. Autoarea a citit despre Caroline Ferriday intr-un articol de revista si a fost fascinata de aceasta femeie, cativa ani mai tarziu ajungand sa-i viziteze domeniul (astazi: Casa Bellamy-Ferriday din Bethlehem, Connecticut.). Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Caroline si-a dedicat viata ajutorului dat femeilor poloneze cunoscute drept iepurii din lagarul Ravensbrück.

Cand infloreste liliacul

de Martha Hall Kelly

Editura Litera

Actiunea romanului incepe in toamna anului 1939, cand Hitler invadeaza Polonia. Caroline Ferriday este o fosta actrita de origine americana care lucreaza voluntar la Consulatul Frantei din New York si se ocupa cu diverse acte de caritate. Kasia Kuzmerick este o adolescenta de origine poloneza din Lublin care devine membra a gruparii “Rezistenta” si pe care o mica greseala o trimite in Ravensbrück – o tabara de reeducare pentru femei aflata la 90 de kilometri nord de Berlin. In plus, Kasie le trage dupa ea pe Zuzanna, sora ei si pe Halina, mama lor; si toata viata va fi coplesita de aceasta vina. Herta Oberheuser este o nemtoaica care viseaza sa devina chirurg, dar ajunge sa lucreze in tabara de reeducare mentionata mai sus si se transforma intr-un monstru.

Ororile traite in lagar de Kasia, Zuzanna, Halina si alte mii de femei sunt impresionante. Si daca foametea si brutalitatea nu ar fi fost de ajuns, doctorii lagarului au facut experimente chinuitoare pe 74 de prizoniere poloneze sanatoase, cunoscute ca iepuri. Din doua motive erau denumite iepuri: pentru ca topaiau prin lagar si pentru ca au servit drept animale de laborator pentru nazisti. Doua din cele 74 de prizoniere cunoscute drept iepuri sunt cele doua surori: Kasia si Zuzanna. Rolul pe care l-a avut Herta in viata celor doua surori te lasa fara cuvinte.

Asistam neputinciosi la ororile suferite de aceste femei in lagar, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si invatam din povestea lor. Razboiul este o experienta cumplita si lasa urme adanci in sufletele celor care l-au trait. Nimeni si nimic nu mai este la fel dupa razboi. Insa viata trebuie traita pana la final, cu bune si cu rele. Depinde de fiecare daca alege sa traiasca plin de ura si chinuit de amintiri dureroase sau alege sa se impace cu trecutul si sa mearga mai departe.

Liliacul infloreste doar dupa o iarna grea. …. E un miracol ca toata aceasta frumusete iese la lumina dupa atatea greutati.

Liliacul este supranumit si “floarea memoriei” datorita mirosului sau puternic care trezeste amintiri, acesta simbolizand mostenirea spirituala. De aceea, este foarte important sa nu uitam atrocitatile comise in timpul razboiului si sa fim multumiti cu tot ceea ce avem astazi in vietile noastre. Totodata, liliacul este un simbol al vietii si al triumfului binelui asupra raului, asadar titlul acestui roman este unul foarte inspirat.

Stim cum s-a incheiat cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar despre Kasia si Zuzanna eu nu vreau sa va spun mai mult. Va las pe voi sa cititi romanul si sa aflati ce s-a intamplat cu familia Kasiei si care a fost rolul Carolinei Ferriday in viata celor doua surori.

Va mai spun atat: Cand infloreste liliacul este o carte care merita citita.  Este o carte emotionanta si dureroasa, cum spuneam la inceputul acestui articol, dar repet, merita citita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *