Scrisori din far

Scrisori din far este o carte dedicata in special copiilor si adolescentilor, dar nu numai. Descrierea de pe coperta 4 m-a dus initial cu gandul la cartile lui Carlos Ruiz Zafon, dar dupa primele doua pagini povestea m-a fermecat si am uitat complet de comparatia cu Zafon. Pentru ca are o magie proprie cartea aceasta. Am citit-o cu nerabdare si mi-a placut mult de tot. Scrisorile din far spun o poveste despre familie si prietenie, despre tenacitate si curaj, o poveste care abordeaza un subiect dureros precum cel de-al Doilea Razboi Mondial. O carte despre respect, bunatate si compasiune – valori care nu pot fi distruse nici chiar de un razboi modial.

Scrisori din far

de Emma Carroll

Editura Litera

Olive Brandshaw si-a pierdut tatal in razboi. Fetita locuieste in Londra impreuna cu Cliff, fratele mai mic, cu Sukie, sora mai mare si cu mama lor. Intr-o zi, cei trei copii merg la cinematograf. Dar filmul este brusc intrerupt de un raid aerian, iar in urma acestuia Sukie a disparut si Olive a fost ranita.

In toamna lui 1940, cand Londra a fost bombardata de nazisti, familiile erau incurajate sa-si trimita copiii in zonele rurale, la rude ori la prieteni. Astfel, imediat ce Olive s-a inzdravenit putin, copiii au fost trimisi in Devon la Queenie, o tanara pe care copiii o credeau prietena lui Sukie. Insa, ajunsi acolo lucrurile nu sunt asa cum isi imaginau si sperau ei sa fie. Curand, copiii ajung in casa paznicului de far, ceea ce este o mare bucurie pentru ei, intre toate acele greutati pe care sunt nevoiti sa le indure cei doi.

O scrisoare pe care o gaseste Olive in captuseala paltonului purtat de Sukie ii da noi sperante fetei.

Scrisori din far este o carte educativa despre valori morale si despre teroarea razboiului. Multe dintre titlurile capitolelor sunt sloganurile unor postere create de Marea Britanie si de Statele Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, din care cititorii mai mici sau mai mari pot invata multe. Spre exemplu, Fii Calm si Mergi Mai Departe (Keep Calm and Carry On) este titlul primului capitol si reprezinta un poster motivational creat de guvernul britanic pentru a ridica moralul populatiei. Sau Vorbele Nesabuite Costa Vieti (Careless Talk Costs Lives), care reprezinta o campanie creata de Ministerul Apararii britanic prin care se atragea atentia asupra spionilor infiltrati ai lui Hitler.

O aventura cu adevarat captivanta. Misterioasa si emotionanta, povestea scrisorilor din far cucereste copiii de toate varstele. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *