Class

Class

de Iseult Golden si David Horan

Regia: Felix Alexa

Scenografia: Andrada Chiriac

Distributia: Richard Bovnoczki, Gavril Patru, Alexandra Salceanu, Ciprian Nicula, Sandra Ducuta

Teatrul National Bucuresti, Sala Atelier

Class este acel spectacol la care mergi crezand ca vei rade copios de parintii care ajung din nou in banca la scoala, de aceasta data pentru ‘sedinta cu parintii’, dar de la care vei pleca cu atat de multe ganduri…. Pentru ca spectacolul “Class” vorbeste despre viata si despre societatea in care traim, despre fiecare din noi si despre temerile si neputintele noastre, dar mai ales despre drumul nostru care prinde contur inca din copilarie. Dramele mai mici sau mai mari care se petrec in fiecare familie au efecte majore asupra copiiilor si uneori nici nu ne dam seama de acestea pana nu este prea tarziu. Este binecunoscut faptul ca “traumele” (uneori ascunse) din copilarie afecteaza dezvoltarea, influenteaza deciziile si ghideaza drumul in viata.

Jayden (Ciprian Nicula) este un pusti de 9 ani care are probleme cu cititul. De fapt, problemele lui sunt acasa, unde parintii sai sunt proaspat despartiti, iar el sufera intens si are nevoie de afectiune, desi incearca sa para un dur. La scoala, Jayden are un profesor cool, Ray McCafferty (Richard Bovnoczki) care vrea sa se implice si sa-l ajute pe baiat, de aceea ii cheama pe parinti la o sedinta. Donna (Alexandra Salceanu) si Brian (Gavril Patru) nu au fost niste elevi model si nu au indragit niciodata scoala, cu atat mai putin profesorii. Si astazi cei doi sunt in conflict cu tot ceea ce inseamna scoala, dar isi doresc ceea ce este mai bun pentru copilul lor, astfel ca fac un efort sa vina la sedinta, impreuna, si sa inteleaga ceea ce are de spus profesorul.

Kaylie (Sandra Ducuta) este colega de clasa a lui Jayden si este, de asemenea, o copila cu probleme. Profesorul  McCafferty ramane dupa ore impreuna cu cei doi copii, pentru a-i ajuta sa depaseasca dificultatile de invatare. Scenele alterneaza. Orele suplimentare par sa fie favorabile, insa confruntarea parintilor cu profesorul tulbura aceste ore cu potential de a ajuta in dezvotarea normala a copiilor.

Sandra Ducuta este energica si expresiva, actrita minune care reuseste sa se transforme intr-un copil pe scena si jocul ei este atat de natural si autentic. Si Ciprian Nicula este devotat copilului Jayden, este charismatic si simpatic. Cel mai mult mi-a placut Gavril Patru. Este expresiv si transmite multa emotie. Este – si sper ca nu exagerez cand spun asta – tatal pe care si-l doreste orice copil la sedinta cu parintii.

Class este un spectacol despre viata si familie, despre temeri si neputinte, despre visuri si frustrari. Regizorul Felix Alexa afirma: “Spectacolul meu propune, cu umor, tandrete si intensitate emotionala, un fel de a vindeca aceasta frica de noi insine.”

 

Si ar mai fi ceva. Spectacolul Class ar putea sa fie vazut si ca un semnal de alarma pentru sistemul de invatamant. Termenul de dificultati de invatare este utilizat atunci cand un elev are performante scolare slabe, desi are un potential intelectual absolut normal. Este acel elev care nu rezolva toate sarcinile invatarii scolare, toate temele pentru acasa sa spunem. Acesti elevi au nevoie sa fie sustinuti suplimentar cu profesori de sprijin. Eu nu stiam, dar cercetand am aflat acum ca exista profesori de sprijin in sistemul de invatamant, dar sunt foarte putini la numar. Nu stiu cati exact si sunt foarte curioasa sa aflu. Ceea ce stiu este ca in Romania exista aproximativ 250.000 de copii cu dificultati de invatare. Ce face societatea pentru ei?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *