The Professor and the Madman

The Professor and the Madman

Regia: Farhad Safinia

Scenariul: John Boorman, Todd Komarnicki si Farhad Safinia, dupa o carte de Simon Winchester

Cu: Sean Penn, Mel Gibson, Natalie Dormer, Eddie Marsan, Steve Coogan, Jennifer Ehle si altii

 

„If you talk to God, you are praying.

If God talks to you, you have schizophrenia”  

(Dr. Psihiatru Thomas Szasz – „The second sin”, 1973)

 

Primele volume ale Dictionarului Oxford al Limbii Engleze (prescurtat OED) aparute la sfarsitul secolului 19 au avut ca unul din cei mai importanti contribuitori de explicatii de cuvinte pe pacientul diagnosticat cu schizofrenie William Chester Minor, fost chirurg in armata Statelor Unite si inchis pentru crima la spitalul de boli mintale Boardmore din apropierea Londrei.

 

„The Professor and the Madman” spune povestea prieteniei legate intre Minor (Sean Penn) si creatorul primului OED, lexicograful scotian James Murray (Mel Gibson), un autodidact cunoscator a zeci de limbi straine si dialecte, careia ii va fi incredintata in 1879 de catre Editura Universitatii Oxford sarcina teribil de complexa si dificila de a crea un dictionar modern si atotcuprinzator al limbii engleze.

Filmul este un proiect de suflet al lui Mel Gibson, acesta achizitionand drepturile asupra cartii care sta la baza ecranizarii – „The surgeon of Crowthorne” de Simon Winchester – imediat dupa aparitia ei in urma cu 20 de ani, dar dezvoltarea unui scenariu si obtinerea finantarii au intarziat foarte mult. Filmarile s-au finalizat in anul 2016, insa din pacate neintelegerile dintre Mel Gibson si compania producatoare a peliculei (legate de costurile folosirii locatiilor originale) au condus la  iesirea lui pe piata abia in prezent.

In debutul filmului ne este dezvaluit motivul pentru care Minor a ajuns sa fie condamnat pentru crima. Bantuit de ororile traite in Razboiul de Secesiune in calitatea sa de medic chirurg, ajunge sa se creada urmarit de un dezertor, acesta iluzie ducand din pacate la impuscarea unui tanar nevinovat pe strazile Londrei. Pentru cateva momente de ratacire – determinate de inceputul suferintei sale mintale – il confundase cu dezertorul din cosmarurile sale.

Nu va fi condamnat la moarte pentru ca va fi stabilit clar ca intr-adevar nu avea judecata in momentul crimei, dar va inchis pe viata intr-un spital pentru „lunateci” cum erau denumite in epoca. Isi va dona toata averea si pensia lunara primita de la armata vaduvei tanarului ucis si copiilor ei. Mai mult decat atat va ajunge sa lege o prietenie cu aceasta (excelent interpretata de Natalie Dormer) in urma vizitelor facute de ea la spital si o va invata sa scrie si sa citeasca.

Sean Penn reuseste unul din rolurile cele mai interesante din ultimii ani jucandu-l pe Minor, partitura dramatica, remuscarile si indoiala permanenta a unui om chinuit de o degradare continua a facultatilor mintale i se potrivesc ca o manusa si ne duc cu gandul la varfurile carierei sale atinse in „Dead man walking” sau „Mystic river”.

 

In celalalt fir narativ major al povestii vom urmari munca titanica depusa de James Murray pentru crearea primului OED, initial proiectat pentru  10 ani si 4 volume. Una din cele mai bune scene ale lui Mel Gibson din film este cea in care comisia de la Oxford va pune la indoiala capacitatea si pregatirea lui Murray de a fi principalul editor al dictionarului, un om pana la urma lipsit de o diploma universitara. Usor amuzat si pe un ton flegmatic acesta va enumera limbile si dialectele cunoscute: foarte bine italiana, franceza, spaniola, catalana si latina; bine portugheza si provensala; destul de familiar cu olandeza, germana  si daneza; o cunoastere suficienta de rusa; binisor ebraica, aramaica si araba.

Destinele celor doua personaje principale din „Profesorul si lunatecul” se vor intersecta in momentul cand Murray va lansa un apel public in care va cere ajutorul tuturor celor interesati pentru a contribui la strangerea de cuvinte pentru OED. Minor va fi unul dintre primii care vor raspunde pozitiv si va incepe sa isi organizeze o mica biblioteca in spital din care va crea mii de cartonase cu explicatii de cuvinte si a modului in care au fost folosite acestea in opere literare pe parcursul secolelor. Intelesul si modul in care sunt folosite cuvintele pot diferi major in timp, limba fiind un organism viu fiind principala concluzie a filmului.

Cei doi vor ajunge sa se si intalneasca, Murray incepand sa il viziteze regulat pe Minor la spital. Ca semn al prieteniei si aprecierii imensei contributii a acestuia la OED profesorul va fi principalul factor al eliberarii lui Minor in anul 1910 sub conditia repatrierii in Statele Unite.

Primul dictionar complet realizat la Oxford al Limbii Engleze va avea 12 volume si va fi terminat abia in anul 1928, la mult timp dupa disparitia celor doi prieteni. „The Professor and the Madman” are marele merit de a fi nu doar un film interesant si bine jucat de o distributie solida, dar si un biopic cu adevarat instructiv, in urma caruia afli lucruri noi despre fascinanta lume a cuvintelor si dictionarelor.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *