Visul unei nopti de vara… din Turda

Visul unei nopti de vara

de William Shakespeare

Teatrul „Aureliu Manea” din Turda

Regia: Muriel Jakab Manea

Cu: Cornel Miron, Maria Salca, George Sfetcu, Valentin Oncu, Calin Mihail Roajda, Miky Paicu, Ioan Alexandru Savu, Raluca Eremei, Ioana Repciuc, Diana Tusa, Vali V. Popescu, Raluca Radu, Bianca Holobut si Alexandra Dusa

 

La inceputul acestei luni Teatrul „Aureliu Manea” din Turda a sustinut o mini-stagiune de 3 spectacole in capitala, ultima reprezentatie sustinuta pe scena salii mari de la Comedie fiind „Visul unei nopti de vara”,  montarea cea mai importanta din repertoriul actual al trupei ardelene.

Publicul bucurestean care a avut inspiratia si sansa sa vada acest spectacol a descoperit o montare exemplara, viziunea regizorala a lui Muriel Jakab Manea aducand mai degraba cu productiile unor piese shakespeareane din West End-ul londonez decat cu fenomenul teatral autohton.

Scenografia impresionanta a Elizei Labancz este pusa in valoare intr-un mod original de light-design-ul realizat de Lucian Moga, care include efecte speciale specifice lumii circului, impreuna conducand la  atmosfera feerica a padurii fermecate in care se va desfasura povestea tinerilor indragostiti. Adaptarea textului pastreaza rostirea in versuri imaginata de autor – de care se achita excelent toti actorii – fapt ce contribuie din plin la sentimentul de autenticitate insuflat publicului.

Mai mult decat atat avem parte de inovatie si la nivelul ilustratiei muzicale, existand o tema care functioneaza ca si o coloana sonora de film, redata prin intermediul sunetelor emise de „actorii-orchestra” (cum ii numeste regizoarea Muriel Jakab Manea intr-un interviu) si a acompaniamentului sacadat realizat de acestia prin intermediul unor mici instrumente de percutie din lemn.

„Visul unei nopti de vara” poate fi considerata alaturi de „A douasprezecea noapte” o comedie romantica in cadrul operei lui William Shakespeare, actiunea prezentand aventurile a 4 tineri indragostiti din Atena, care vor fi ajutati de zei sa isi uneasca destinele intr-un mod fericit. Pana a se ajunge insa la happy-end vor trece prin mai multe situatii amuzante, principalul instigator al acestora fiind Puck (Bianca Holobut), duhul care ia forma unui clovn pus pe ghidusii in aceasta montare si care incurca tot timpul poruncile stapanului sau Oberon (Vali V. Popescu) pentru folosirea licorii magice care conduce la iubire oarba. Pe rand Demetrius (Valentin Oncu), Titania (Raluca Marian Radu) si Lysander (George Sfetcu) vor fi „vrajiti” de Puck sa se indragosteasca de cine nu trebuie cu ajutorul Zanei (Alexandra Dusa).

Celebrul fragment de „teatru in teatru” realizat de mesterii amatori care incearca sa joace povestea tragica a altor indragostiti, Pyramus & Thisbe, este momentul cel mai amuzant al piesei, in principal datorita interpretarilor de un haz nebun facute de Miky Paicu (Fundulea) si Calin Mihail Roajda (Gutuie).

La final ordinea fireasca va fi restabilita intre iubiti, Hermia (Ioana Maria Repciuc) ramand cu Lysander si Helena (Diana Tusa) cu Demetrius, spre multumirea lui Oberon si a Titaniei, cuplul de la a carui cearta plecasera toate incurcaturile.

Este greu sa remarci doar cativa actori dintr-o distributie echilibrata, dar o mentiune speciala ar merita Bianca Holobut si Alexandra Dusa, momentele cand Puck si Zana impart scena fiind pline de farmec, reusind sa te faca sa crezi cu adevarat in existenta acestor spirite si in universul lor magic.

„Visul unei nopti de vara” este o alegere des intalnita in programul teatrelor de la noi din tara, minunatul spectacol realizat la Turda fiind una din montarile reusite, demonstrand inca o data ca talentul si munca serioasa pot produce rezultate de varf si in locuri de la care ne-am astepta mai putin.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *