American Independent Film Festival: Skate Kitchen

Skate Kitchen

Regia: Crystal Moselle

Scenariu: Jennifer Silverman, Aslihan Unaldi si Crystal Moselle

Cu: Rachelle Vinberg, Jaden Smith, Abrina Adams, Ajani Russell, Elizabeth Rodriguez si altii

 

„Skate Kitchen” este filmul de debut in lung-metraj al tinerei regizoare Crystal Moselle, dupa ce aceasta si-a creat o cariera de succes in scurt-metraje si documentare – „The Wolfpack” (2015) obtinand premiul cel mare la Festivalul Sundance.

Titlul neconventional vine de la numele unei gasti reale de skaterite din New York si al parcului preferat de ele pentru petrecerea timpului liber si imbunatatirea aptitudinile, filmul fiind practic o imbinare a unui scenariu de fictiune liber trasat cu secvente cu aspect de documentar, accentuate de faptul ca membrele grupului Skate Kitchen isi joaca chiar propiile roluri.

Un personaj in sine il reprezinta orasul New York, „locul de joaca” prin care urmarim aventurile skaterilor pana tarziu in noapte, pe strazi, pe trepte, pe rampe, pe acoperisuri, agatati de camioane care duc gunoiul, in locuri interzise – cum ar fi santierele de constructii, utilizand ca recuzita carucioare de magazine sau dispozitivul de descarcat al unei masini de curierat.

In aceiasi masura este un „coming-of-age” film, urmarind maturizarea adolescentei Camille (Rachelle Vinberg), o pasionata de skateboard locuind in Long Island care urmarind pe instagram clipurile gastii de fete din The Big Apple va intra in contact cu ele si vor lega o frumoasa prietenie. Skateparcul unde isi petrec majoritatea timpului este impartit cu un grup de baieti cu care fetele intra tot timpul in conflict, desi de fapt isi admira reciproc talentul la acest sport deosebit de riscant.

In debutul filmului vom vedea de altfel cum Camille se va accidenta serios executand o saritura periculoasa, taietura rezultata fiind motivul pentru care mama sa ii va interzice sa mai practice skateboard-ul. Desi i-a promis ca nu o va mai face, in secret va continua sa se dea cu placa, trimitand mamei sale pe mobil ca acoperire poze mai vechi cu ea la biblioteca.

In momentul in care va fi descoperit acest lucru va urma o cearta serioasa mama-fiica in urma careia Camille va pleca de acasa, se va angaja sa lucreze la un supermarket si se va muta la Janay (Ardelia Lovelace), una din cele mai bune prietene din gasca.

 

Lucrurile se vor complica pentru eroina filmului in momentul in care va incepe sa petreaca mult timp alaturi de Devon (Jaden Smith), un membru al gastii rivale de baieti pasionat de fotografie, care o va imortaliza in diverse ipostaze realizand figuri din ce in ce mai complicate de skateboard. Se va indragosti de el fara sa stie ca e fostul iubit al lui Janay, iar aceasta din urma in momentul cand va afla ca cei doi ies impreuna isi va instiga colegele din gasca sa o alunge pe Camille din grup.

Fara a dezvalui mai departe desfasurarea evenimentelor trebuie subliniat modul extraordinar in care regizoarea Crystal Moselle reuseste sa redea viata unor adolescente din America zilelor noastre, fara a o cosmetiza deloc sau a ii aplica tratamentul filmelor de gen marca Hollywood. Sentimentul ca totul e incredibil de real, de la petrecerile la care merg fetele – pigmentate cu alcool sau iarba, la modul in care interactioneaza intre ele sau leaga primele relatii cu baietii, la limbajul colorat folosit sau muzica pe care o asculta, totul te transport direct in viata lor, pe strazile orasului „care nu doarme niciodata”.

Modul in care sunt filmate scenele de skateboard este deosebit de spectaculos, imaginile surprinse in cele mai multe cazuri de la nivelul asfaltului redand perfect senzatia de miscare si libertate experimentata de protagoniste. Cred ca adolescentul de oriunde de pe glob care impreuna cu prietenii sai a format un grup de practicanti ai oricarui sport sau activitate outdoor se va regasi cu siguranta in „Skate Kitchen”.

Editia din acest an a American Independent Film Festival sprijina doua proiecte umanitare, construirea locuintei cu numarul 20 pentru familii nevoiase in cadrul programului Casa Share si a unui centru de zi pentru educarea copiilor care provin din medii cu posibilitati financiare foarte reduse.

Astfel contravaloarea fiecarui bilet cumparat va fi donat catre cauzele de mai sus, un motiv in plus de a viziona (pana in data de 18 aprilie inclusiv) unul din filmele de calitate programate in continuare pe agenda festivalului, precum „First Reformed” (cu Ethan Hawke si Amanda Seyfried), „Vox Lux” (cu Natalie Portman si Jude Law) sau „Wildlife” (cu Carey Mulligan si Jake Gyllenhaal).

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *