Incendii – la Teatrul Bulandra

Incendii

de Wajdi Mouawad

Teatrul Bulandra

Regia: Irina Alexandra Bunea

Scenografie: Vladimir Iuganu

Cu: Maria Varlan, Cristina Constantinescu, Razvan Enciu, Constantin Dogioiu, Denis Hanganu, Flavia Hojda, Silvana Negrutiu si Adrian Piciorea

 

Daca ar exista o „comoara ascunsa” in peisajul teatral al capitalei atunci cu certitudine montarea care s-ar preta cel mai bine la acest titlu ar fi „Incendii” de la Bulandra. Se joaca foarte rar la sala Toma Caragiu de la premiera de acum aproape trei ani, insa de fiecare data cand acest lucru se intampla publicul pleaca la final impresionat de un spectacol de inalta tinuta si cu incredere in viitorul teatrului romanesc.

 

Spun asta pentru ca „Incendii” reprezinta examenul de licenta al unei tinere regizoare, Irina Alexandra Bunea, iar actorii din piesa sunt colegii ei de generatie de la UNATC. Impreuna reusesc o montare complexa, pe un text dramatic dificil, o optiune ambitioasa dar care sunt convins ca a oferit satisfactii imense realizatorilor ei, bucuria de a o juca citindu-se pe chipurile lor in fiecare clipa petrecuta pe scena.

Piesa dramaturgului libanezo-canadian Wajdi Mouawad se joaca cu succes pretutindeni in lume, fiind mai ales cunoscuta datorita superbei ecranizari realizate de regizorul Denis Villeneuve in 2010, film ce a propulsat cariera acestuia din ultimii ani de la Hollywood.

Este povestea lui Nawal, o tanara al carei destin va fi marcat de ororile razboiului din Libanul anilor 70’, cu masacrele din taberele de refugiati, familii dezradacinate, parinti despartiti de copii, lucruri care din pacate suna atat de teribil de actual si in zilele noastre.

 

 

Sunt doua mari planuri care sunt urmarite alternativ in naratiune. Cel al trecutului, cu povestea de dragoste dintre adolescentii dintre Nawal (Flavia Hojda) si Wahab (Denis Hanganu), care va duce la nasterea unui fiu de care vor fi insa despartiti dupa nastere chiar de catre propiile familii. Acesta va fi cautat de mama sa (Nawal jucata la maturitate de Maria Varlan) prin toate regiunile devastate de razboi pentru ani buni fara rezultat, pana cand va decide sa emigreze in Canada pentru a isi cladi o viata mai buna ei si copiilor mici pe care ii avea, gemenii Jeanne (Cristina Constantinescu) si Simon (Razvan Enciu).

Planul prezentului urmareste aventura celor doi gemeni in a deslusi trecutul mamei lor, Nawal lasand dupa moartea ei legatii testamentare si instructiuni directe lui Jeanne si Simon pentru a isi gasi atat tatal cat si fratele mai mare. „Unele adevaruri nu pot fi spuse, trebuie descoperite”, cum le explica mama lor intr-o scrisoare. Vor fi indrumati si ajutati sa isi indeplineasca aceasta misiune de notarul Hermine Lebel, excelent interpretat de Constantin Dogioiu, singurul actor cu experienta din distributie.

Fara a intra in detallile unei drame pline de rasturnari de situatie si cu o desfasurare ce tine cu inima la gura spectatorul pe durata a mai bine de doua ore, trebuie subliniat modul inspirat in care regizoarea Irina Alexandra Bunea reuseste sa redea atat caracterul particular al textului, povestea lui Nawal, cat mai ales universalitatea lui, tot ce tine de sentimentele cele mai profunde simtite de oameni, iubire si ura, care uneori insa pot exista in acelasi timp pentru aceiasi persoana.

 

 

Absolut remarcabila interpretarea Mariei Varlan in rolul principal, plina de forta, determinata,  momentele in care tine monologurile catre copii ei fiind cele mai emotionante din piesa, cand peste sala se lasa o liniste deplina si se naste magia clipei, a comuniunii actori/public pe care teatrul de calitate o poate crea. De altfel toata trupa este la inaltime, majoritatea actorilor avand cate 2-3 partituri de jucat, fapt ce le  permite sa isi etaleze cat mai mult din potentialul creativ.

Initiativa managementului teatrului Bulandra de a prelua in repertoriul sau un spectacol de valoare realizat de studentii UNATC si a ii ajuta la inceput de cariera este una mai mult decat meritorie, un exemplu care ar trebui urmat fara rezerve de cat mai multe teatre de la noi din tara care doresc promovarea tinerelor talente.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *