Presul de la TNB

Cea mai buna investitie pe care o poate face un barbat la casa lui este presul de la usa. Acesta trebuie sa fie cat mai pufos si calduros (nu se stie cand este nevoit sa doarma pe pres) si bineinteles sa fie fabricat din materiale naturale. In aceasta lume a sinteticului, un pres din lana naturala este de mare valoare la casa omului.

Spectacolul “Presul” de Ion Baiesu, in regia lui Mircea Cornisteanu, ne invita sa luam parte la viata de la bloc, acolo unde vecinii impart si intretinerea si… galagia. Nemultumirile apar zilnic din te miri ce motive. Spre exemplu, Pamfil (Marius Rizea), vicepresedintele de bloc are un simt al posesiunilor materiale mult prea dezvoltat si vrea cu orice pret sa-l prinda pe cel care se sterge de noroi pe presul sau de cea mai buna calitate. Scopul sau se transforma in obsesie curata si astfel Pamfil ajunge sa angajeze un avocat (Alexandru Bindea) si un fotograf ( Ovidiu Cuncea) ca martori ai crimei pe care planuieste sa o comita.

Filofteia este femeia de serviciu care stie tot ce se intampla in bloc si ia notite, iar Raluca Petra in acest rol este dezinvolta si plina de farmec. Fie ca este vorba de femeia de serviciu sau de un vecin/o vecina oarecare, cu siguranta in blocul fiecaruia exista acest  exemplar de spion care stie totul despre fiecare locatar in parte, implicit despre tine. Toate personajele din “Presul” lui Ion Baiesu sunt fascinante si fiecare te poarta cu gandul la un vecin din copilaria ta sau poate chiar din prezentul tau.

Dupa mai bine de 30-40 de ani, Presul este o poveste atat de actuala incat ar putea sa te sperie. Si nu doar prin modul in care este prezentata viata la bloc, cu intrigile si barfele ei, ci si prin tipologiile umane pe care le evidentiaza. “Onorariul e onorariu”, spune avocatul, iar pe mine nici ca reuseste altceva din tot acest spectacol sa ma faca sa rad mai cu pofta decat acest… onorariu.

Decorul realizat de Puiu Antemir este extraordinar. Batatorul de covoare este fabulos, aproape ca poate fi considerat si el un personaj care a reusit sa ma poarte in anii copilariei mele, atunci cand ieseam in spatele blocului si faceam tot felul de giumbuslucuri pe batatorul de covoare. Presul este un spectacol tesut cu nostalgie, umor de buna calitate, personaje autentice si momente moderne si impresionant de naturale.

 

Presul

de Ion Baiesu

Regia: Mircea Cornisteanu

Distributia: Marius Rizea, Emilia Popescu/Raluca Petra, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Alexandru Barbu, Irina Antonie, Tomi Cristin, Tatiana Constantin, Eduard Adam, Monica Davidescu, Dragos Ionescu, Erika Baiesu

Teatrul National Bucuresti

 

Comments

 1. iatcu

  Presul meu are incalzire centrala, izolatie suplimentara, cîine despuricat si odorizant cu aroma de vodka. De aerisire sa nu mai vorbim, este la liber!

  1. Post
   Author
    1. Post
     Author
  1. Post
   Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *