Legaturi primejdioase

Legaturi primejdioase

de Christopher Hampton

la Teatrul Mic

Regia: Cristi Juncu

Scenografia: Cristina Milea

Muzica: Ada Milea

Cu: Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Ionut Visan, Silvana Mihai, Cezar Grumazescu, Ana Bianca Popescu, Beatrice Peter si Rodica Mandache

 

„Legaturi primejdioase” este un titlu care este asociat de obicei de public cu excelenta ecranizare a lui Stephen Frears din 1988 avandu-i in rolurile principale pe John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves, Uma Thurman si Glenn Close, si mai putin pentru romanul scris in 1782 de Pierre Choderlos de Laclos care a stat la baza filmului.

Montarea lui Cristi Juncu de la Teatrul Mic are insa ca sursa principala piesa adaptata de Christopher Hampton dupa roman, jucata de la debutul din 1985 incoace cu mare succes pe toate scenele lumii. Daca s-ar putea rezuma la un singur cuvant o cronica amatoare sau profesionista despre spectacolul a carei premiera tocmai am vazut-o acesta ar fi frumos.
Vizual este de-a dreptul o incantare, scenografia de vis si costumele de epoca minunate create de Cristina Milea te introduc perfect in atmosfera curtilor nobiliare a epocii din preajma revolutiei franceze asa cum putine spectacole de teatru o reusesc. Muzica Adei Milea este folosita cu inteligenta regizorala pentru a aduce un accent in plus acolo unde ritmul scenei sau pauzele din text o cereau si a intregi senzatia feerica lasata spectatorului.

Ca poveste reuseste sa treaca in cele mai bine de 3 ore ale piesei prin tot ceea ce presupune cel mai de pret sentiment uman, iubirea. Doi seducatori de „profesie”, nobilii Valmont (Florin Piersic Jr.) si Madame de Merteuil (Diana Cavallioti) fac o prinsoare a carei miza amoroasa va implica si schimba definitiv destinele tinerilor Cecile (Silvana Mihai), Danceny (Cezar Grumazescu) si mai ales Madame de Tourvel (Alina Rotaru). Ce parea initial o misiune facila si mai degraba o lectie pe care experimentati amanti urmau sa o predea, se va dovedi a fi o intreprindere periculoasa in momentul cand ei insisi vor cadea in mrejele dragostei si vor avea de suportat consecintele cele mai serioase. Love hurts – ar fi concluzia spectacolului, una pe care o stim de fapt cu totii.

Florin Piersic Jr. nu putea fi practic distribuit in acest moment al carierei intr-un rol mai potrivit decat Valmont, de care se achita cu naturalete, cu un firesc al replicii si o masura a gesturilor extraordinare. Si, mai mult decat atat, cu umor de cea mai buna calitate, textul fiind presarat cu interventii menite sa starneasca hazul, atat cel de situatie dar mai ales prin aluzii fine, poante inteligente, evitand tusele groase atat de des intalnite din pacate pe scenele de la noi. Un alt highlight ca interpretare in cheie comica il constituie Ionut Visan in rolul valetului Azolan, fiind si pe post de entertainer in dialog direct cu publicul la inceputul piesei si dupa pauza dinaintea partii secunde.

De-a dreptul fermecatoare este Diana Cavallioti, senzuala si determinata ca Madame de Merteuil, cea care va initia jocul intrigilor in amor la care se va dovedi chiar mai buna decat partenerul si rivalul ei Valmont. Tanara generatie de actori a Teatrului Mic care ne incanta de cativa ani cu spectacole din ce in ce mai bune se achita cu brio de rolurile atribuite, Silvana Mihai, Cezar Grumanescu si in special Alina Rotaru fiind la inaltimea partenerilor de joc.

Legaturi primejdioase” este cu siguranta recomandarea ideala pentru una din serile primaverii ce tocmai a inceput, veti iesi din sala mai fericiti si cu mai multa dragoste de viata decat atunci cand ati intrat. Si veti adauga noi culori, nuante si dimensiuni propiei notiuni de frumos.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *