Noii infractori

Noii infractori 

de Edna Mazya

Traducerea: Etgard Bitel

la Teatrul National Bucuresti

Regia: Ion Caramitru

Distributia: Virginia Mirea, Alexandrina Halic, Andrei Finti, Teodora Mares, Silviu Biris, Afrodita Androne, Ileana Olteanu, Aylin Cadir/Diana Sar, Cosmina Olariu, Daniel Badale, Alexandru Hasnas, George Pistereanu, Miahi Verbitchi, Viorel Florea, Alexandru Popescu, Nicoleta Tase, Aris Banutoiu

 

Cat de departe ai fi dispus(a) sa mergi pentru a supravietui? Ai fi capabil sa comiti infractiuni sau sa te descurci prin metode mai putin morale pentru a scoate capul din nisip? Demult, nu tare demult, eu as fi raspuns la aceasta intrebare cu un “nu” hotarat, insa viata m-a invatat ca suntem capabili de mult mai mult decat am crede noi si uneori suntem nevoiti sa ne adaptam si sa facem compromisuri. O decizie luata intr-un moment de disperare ne poate schimba radical viata. Dar nu despre mine vreau sa va povestesc acum, ci despre Dorina.

Dorina (interpretata magistral de Virginia Mirea) este o femeie care incearca sa duca un trai decent cu familia sa, insa problemele vietii ajung sa o copleseasca, iar atunci cand sansa ii surade, decizia ei ii va schimba complet viata. Profitand de oportunitate, Dorina ajunge sa-si transforme locuinta intr-o casa de toleranta, mintindu-i pe toti cei dragi ca ea preda cursuri de gatit.

Daniel Badale este fermecator de comic si senzational de expresiv. De asemenea, Alexandrina Halic in rolul batranei suferinde de Alzheimer este adorabila si Ileana Olteanu este fabuloasa in rolul tinerei studente.

Lumea este dura si trebuie sa fii puternic(a) si sa lupti pentru a supravietui in viata. Este de preferat sa duci o lupta corecta si decenta, insa uneori este nevoie sa scoti armele imorale si sa faci tot ceea ce poti pentru a supravietui. Unde este granita dintre bine si rau, dintre moral si imoral? Oare cea mai veche meserie din lume este o infractiune? Oare cea care practica cea mai veche meserie din lume este o infractoare? Oare cine ar putea judeca si raspunde drept la aceste intrebari?

Edna Mazya prezinta in piesa ei o situatie de viata si ne lasa pe noi spectatorii sa meditam si poate sa intelegem situatia in cauza. Edna Mazya este cea mai apreciata scriitoare si regizoare din Israel, iar piesele ei se joaca pe scena teatrelor din intreaga lume. Actiunea din “Noii infractori” se desfasoara in Tel Aviv, Israel, insa la fel de bine povestea s-ar putea petrece in Romania, in Franta sau chiar pe alte continente.

Noii infractori este o comedie dulce-amaruie, in care momentele comice sunt impletite cu maiestrie cu momentele dureroase. Un spectacol care ne indeamna sa meditam asupra vietii noastre, asupra virtutilor si viciilor noastre, asupra lucrurilor morale si mai ales a celor imorale, asupra societatii in care traim si asupra “infractionalitatii” ca unica solutie la problemele noastre. Spectacolul Noii infractori vorbeste despre familie, despre greutatile vietii, despre supravietuire intr-o lume dura si… nu te indeamna sa comiti infractiuni, ba dimpotriva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *