Free solo

Free Solo (2018)

Regia: Jimmy Chin si Elizabeth Chai Vasarhelyi

Cu: Alex Honnold, Tommy Caldwell, Sanni McCandless, Jimmy Chin si altii

Producator: National Geographic

 

Free solo = o forma de escalada libera realizata solitar de catre un catarator, fara ajutorul corzilor sau oricarui tip de echipament, inclusiv de protectie, bazandu-se in intregime pe abilitatile personale.

Pe data de 3 iunie 2017 in Parcul National Yosemite (SUA), Alex Honnold a devenit la 32 de ani prima persoana din lume care escaladeaza free solo El Capitan, cea mai grea catarare pe un perete natural de stanca din lume. Reusita istorica pentru care s-a pregatit si antrenat practic toata viata a durat 3 ore si 56 de minute, timp in care a parcurs cei 900 de metri de ascensiune pana in varf.

Ce a realizat Alex in acea zi reprezinta una din cele mai uluitoare izbanzi ale unui om din istoria civilizatiei, putand fi pusa alaturi de cele ale marilor exploratori, si in acelasi timp un triumf al spiritului uman comparabil cu descoperirile stiintifice care au revolutionat lumea.

Intr-un an marcat de controverse si premii acordate nemeritat, Oscar-ul pentru cel mai bun documentar primit de sotii si realizatorii Jimmy Chin si Elizabeth Chai Vasarhelyi este unul care a primit aprobare si recunoastere universala.

Alex Honnold si-a transformat pasiunea din copilarie pentru catarare intr-un mod de viata, traind intr-o camioneta in ultimii 10 ani pentru a se putea deplasa cu mai multa usurinta intre locatiile de escalada si a beneficia de conditii meteo perfecte pentru o astfel de ocupatie de risc maxim. E drept ca vorbim de o camioneta personalizata ideal pentru depozitarea echipamentului, pentru a se putea antrena in interioriul ei sau a gati singur, Alex fiind vegetarian si neconsumand deloc alcool sau cafeina. Detine mai multe recorduri de viteza de catarare pe cele mai dificile rute din muntii Yosemite, cu sau fara echipament, singur sau in echipa cu bunul sau prieten, Tommy Caldwell.

Viata sa sociala este prezentata in documentar prin intermediul unor fragmente din emisiuni si interviuri, a unor discursuri de la lansari de carte si a unei sesiuni de Q&A cu adolescentii de la un liceu californian. Intr-unul din talk-show-urile tv la care a fost invitat va fi intrebat de catre gazda: „Asta e ceea ce nu inteleg, cea mai mica eroare, cea mai mica scapare si vei cadea si muri”, la care Alex va raspunde nonsalant sintetizand intreaga experienta de a fi catarator free solo in cateva cuvinte: „Da, mi se pare ca ai inteles foarte bine”. Va explica profesia sa ca una in care el vede riscul de a cadea de pe stanca ca fiind unul foarte mic, dar cu consecinte foarte mari si ca unul din lucrurile care i se par atragatoare la ea e tocmai acela de a face sa para sigur un lucru extraordinar de riscant.

O importanta parte din „Free Solo” exploreaza relatia pe care Alex si-o construieste cu Sanni, prietena sa, de la primele iesiri si timpul liber petrecut impreuna, la achizitia unei case comune si catararile in tandem soldate – nota bene – cu primele doua accidentari usoare din cariera lui Alex, compresia unor coaste si o entorsa de glezna!

Cel mai important vis al sau din momentul in care a devenit catarator profesionist si unul de care nu a fost dintotdeauna convins ca e posibil, a fost acela de urca free solo El Capitan. Cu echipament si corzi l-a parcurs de zeci de ori, pe trasee diferite, cunoaste fiecare portiune dificila ca pe propia palma, fiecare muchie de cativa milimetri care ii ofera sustinere, fiecare crapatura de stanca care ii poate servi ca o minima priza, are caiete intregi scrise cu toate observatiile acumulate de-a lungul anilor pe acest munte.

Unul din cei mai buni prieteni ai lui Alex este Jimmy Chin, catarator de elita, fotograf pentru National Geographic si realizator de documentare de specialitate foarte bine primite – „Meru” (2015) fiind distins cu Premiul Publicului la Festivalul Sundance. In anul 2016 in urma discutiilor cu Alex si afland de posibilitatea tot mai mare ca acesta sa incerce o catarare free solo in premiera mondiala pe El Capitan, Jimmy l-a convins sa ii permita sa filmeze toata pregatirea necesara si ascensiunea in sine.

Documentarul „Free Solo” are marele merit de a scoate in evidenta presiunea suplimentara de a incerca si a reusi pe care prezenta unei echipe de filmare o poate pune pe un catarator care in fiecare secunda pe stanca isi asuma riscul suprem, propia viata. Amplasarea fiecarui cameraman pe traseu a fost atent studiata si discutata cu Alex, ca acesta sa nu fie incomodat sau deranjat in ascensiunea sa. In orice moment daca ar fi vrut sa incerce catararea fara sa fie filmat acest lucru nu ar fi suparat pe nimeni, de altfel prima tentativa din toamna lui 2016 va fi abandonata tocmai pentru ca Alex nu se simtea in largul sau cu prezenta mai multor oameni in jur.

Un an mai tarziu insa dupa ce si-a revenit complet in urma entorsei de glezna si dupa o pregatire intensa  Alex va reusi imposibilul, dovada suprema de curaj si atingere a perfectiunii pentru cateva ore pe care un om a facut-o vreodata. Cele 15 minute finale ale documentarului care prezinta catararea in sine sunt in acelasi timp incredibile, uluitoare si emotionante, spectatorul fiind transportat practic prin maiestria filmarii pe stanca langa Alex, traind cu inima la gura pasajele cele mai dificile si bucurandu-se la final alaturi de acesta de magnifica reusita.

Daca am ramane din anul cinematografic 2018 in memorie doar cu acest ultim sfert de ora din „Free Solo” si tot am fi pe deplin satisfacuti, reprezinta mai mult decat orice film de fictiune – fie el thriller, action movie, comedie sau biopic – ne-a putut oferi.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *