Sa nu ucizi

Sa nu ucizi

Regia si Scenariul: Catalin Rotaru, Gabi Virginia Sarga

Cu: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Elias Ferkin

Distribuit de Ro Image si Idea Film Distribution

 

“Sa nu ucizi” este o drama inspirata din fapte reale, mai exact din scandalul infectiilor intraspitalicesti aparut in mass media acum 3 ani si care a zguduit intreg sistemul medical din Romania. Insa doar pentru o scurta perioada de timp, din pacate.
Personajul principal este Cristian, un tanar chirurg, ambitios, cu un viitor promitator, care pierde un pacient in urma unei interventii de rutina. Convins ca nu este eroare medicala, Cristian descopera adevarul socant din sistemul medical, lovind-se de tot mai multe capete plecate, guri pecetuite si buzunare pline de bani murdari, de un sistem corupt unde toti sunt mana in mana: de la asistenta la ministru. Cristian este hotarat sa dezmaste acest fals si sa lupte singur impotriva unui sistem intreg.

Sa nu ucizi

Un film de o realitate frapanta, un adevar crud din sistemul romanesc medical, o coruptie in lant. Din postrura de spectator este usor sa te intrebi “cum se poate asa ceva?”, “de ce nimeni nu spune nimic?” sau “uite ce nemernici, isi baga banii in buzunare si oamenii mor pe capete”… insa sunt curioasa cati dintre spectatori si-ar risca cariera si/sau familia!? Este usor de aratat cu degetul. Intr-adevar, ma dezgusta coruptia, iar daca dorim o schimbare trebuie sa luptam pentru ea. Dar o singura persoana dispusa sa faca acest lucru nu este suficient. Cu o floare nu se face primavara, nu-i asa!?

Sa nu ucizi este un film care te lasa cu un gust amar, cu o senzatie de frustrare, de neputinta si,exact asta si-au dorit regizorii sa evidentieze prin acest film, dupa cum au marturisit chiar ei la finalul proiectiei speciale de luni, de la Cinema Elvira Popesco. Suntem neputinciosi in fata coruptiei.

Ar fi mult de povestit despre acest film, dar cred ca cel mai bine este ca fiecare roman sa vada filmul si sa traga singur concluziile. Poate reusim totusi sa schimbam ceva in bine, pentru viitorul copiilor nostri, desi viitorul nu se arata prea optimist din acest punct de vedere.

 

Inca ceva. Cautati, va rog, pe youtube Decalogul “Sa nu ucizi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *