Lectia de viata primita de la Favorita

Favorita are un Oscar de la mine pentru lectia de viata pe care mi-a oferit-o, si anume: ai grija in cine crezi si pe cine asculti, caci nu intotdeauna cei pe care ii favorizezi merita. Fie ca vorbim de colegii din scoala sau de la serviciu, de prieteni, veri sau alte rude, intotdeauna exista oameni care se vor gudura pe langa tine pentru a obtine ceea ce isi doresc. Iar cand ajung acolo unde si-au propus, incep sa iti sape groapa. Pentru ca stiu ca nu le va merge mult timp, pentru ca stiu ca nu se vor putea preface o viata, pentru ca stiu ca inca ai puterea de a le strica apele. Daca reusesc sa te linguseasca, sa te manipuleze dupa bunul lor plac si nu esti capabil sa le citesti la timp pofta parvenirii in ochi……… ei bine, te provoc sa vezi filmul “Favorita” si sa te gandesti tu la un final.

Finalul la care m-am gandit eu este unul destul de pesimist. Si, din pacate, am ceva experienta cu … ceva neamuri proaste, sa le spunem. Si nici blogosfera nu face exceptie in acest sens, hi hi. Dar sa revenim la a noastra Favorita (The Favourite) care are 10 nominalizari la premiile Oscar si de la care fiecare din noi are cate ceva de invatat.

Favorita (The Favourite)

Regia: Yorgos Lanthimos

Cu: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Joe Alwyn, Nicholas Hoult

Distribuit de Odeon Cineplex.

Doua domnite din inalta societate se lupta care sa fie favorita reginei Anne a Marii Britanii. Una este sincera si are incredere in fortele proprii, cealalta are un interes ascuns si isi doreste puterea. Un trio fabulos: Olivia Colman (regina Anne), Emma Stone (Abigail) si Rachel Weisz (Lady Sarah – ducesa Marlborough). Olivia Colman este extraordinara in rolul reginei, iar favoritele ei nu se lasa mai prejos. Atat Emma Stone cat si Rachel Weisz sunt extraordinare. Costumele sunt magnifice, iepurasii sunt tare dragalasi, dar… aruncatul de portocale e un spectacol grotesc. Iti va placea si probabil iti va displacea in egala masura acest film, asa cum mi s-a intamplat mie. Doar nu credeti ca degeaba v-am dat exemplu cu spectacolul grotesc de aruncat portocale.

Favorita este un film despre putere, despre manipulare si tradare. Nu stiu cat de reala este intreaga poveste, nu am gasit date care sa confirme relatiile sexuale ale reginei cu femeile de la curtea regala, insa regizorul inveleste cu maiestrie intr-un strat fin de umor o adevarata drama.

Concluzia favorita: nu intotdeauna vorbele dulci sunt si oneste. Uneori este bine sa acceptam criticile negative si sa intelegem ca cei care tin cu adevarat la noi si ne vor binele sunt cei care au curajul sa ne spuna adevarul in fata, indiferent de consecinte.

Vizionare placuta!

Comments

  1. Post
   Author
   Raluca Uluiteanu

   Sa nu fac spoiler cu rudele, sau cum s-ar spune: sa nu spal rufele in public. Insa, poate intr-un articol viitor, independent de film. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *