Fata cea buna

Fata cea buna

de Mary Kubica

Editura Herg Benet

Mia Dennett este o tanara de 25 de ani, profesoara de arte la un liceu din partea de Nord a orasului Chicago. Este puternica si independenta si locuieste singura inca de la varsta de 18 ani.
Familia ei pare perfecta. O familie obisnuita, bogata, care locuieste in North Shore, Chicago, o fasie de suburbia care leaga Lake Michigan de Nordul orasului. Grace Dennett, sora Miei, este avocat; iar tatal ei, James Dennett, este unul dintre cei mai influenti judecatori de mediere din tara. Doar ca… nimic nu este ceea ce pare a fi. Familia perfecta se pare ca nu exista.

Cu o luna inainte de ziua ei de nastere (31 octombrie) Mia a disparut. A fost gasita de politisti si adusa acasa la parintii ei chiar in Ajunul Craciunului. Sufera de tulburare de stres acut si nu isi mai aminteste nimic din ceea ce i s-a intamplat. Mai mult, spune ca o cheama Chloe. Ce s-a intamplat in tot acest timp cu Mia, cine este Chloe si de ce Mia spune ca o cheama asa, aflam intr-o misterioasa alternanta inainte si dupa. Totodata, capitolele romanului sunt narate din 3 perspective diferite (mama Miei, detectivul si rapitorul) si toti cei trei naratori contureaza un singur personaj: Mia.

Fata cea buna

Eve, mama Miei, este ingrijorata si disperata si angajeaza un detectiv sa o caute pe Mia. Tatal Miei este de parere ca fiica sa rebela a fugit de acasa, cum a facut de atatea ori in adolescenta, si se va intoarce singura la un moment dat. Pentru dl Dennett, Mia era cea ale carei greseli trebuie mereu sa le acopere, caci judecatorul tine mult sa pastreze imaginea perfecta in societate. Insa detectivul Gabe Hoffman isi ia treaba foarte in serios si reuseste sa obtina dovezile necesare pentru a sustine ca tanara a fost rapita.

Colin Thatcher este rapitorul Miei. A fost platit de un individ sa o rapeasca pe fata, dar se razgandeste fix in mijlocul actiunii si, fara un plan anume, se ascunde cu ea intr-o cabana din Minnesota.

Mia si Colin provin din medii sociale diferite, dar nu sunt deloc atat de diferiti pe cat am putea crede. Iata cum uneori viata te poarta catre acel drum al tau si spre acei oameni cu care ai nevoie sa fii. Treptat, se formeaza o legatura intre Mia si Colin, o legatura ciudata, dar nu este nici pe departe vorba de sindromul Stockholm cum ati putea fi tentati sa credeti.

Fata cea buna este un thriller diferit, plin de suspans, cu un final pur si simplu waw si care te lasa cu cateva semne de intrebare despre tine ca individ, dar si despre relatiile tale (cuplu, familie etc). Cine esti si pana unde esti tu capabil sa mergi pentru dreptate si adevar? Fata cea buna este un roman despre familie, despre comunicare si lipsa ei, despre singuratate si despre diferentele sau/si asemanarile dintre oameni.

Nu stiu daca este o carte care merita pastrata in biblioteca, dar cu siguranta este o carte care merita citita. Nu stiu cat de buna este intr-adevar fata cea buna, dar asta decide fiecare cititor in parte. Eu pot sa va mai spun atat: mi-a placut cartea si mi-a placut in special finalul emotionant al acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *