Calmul dinaintea furtunii (Serenity)

Calmul dinaintea furtunii (Serenity)

Regia: Steven Knight

Cu: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Diane Lane, Jason Clarke, Jeremy Strong

Distribuit de Ro Image 2000.

 

 

Baker Dill (Matthew McConaughey) este un barbat care a fugit de trecutul sau. Stabilit pe o insula din Caraibe, Dill este acum capitan de vas si se ocupa cu pescuitul. Mai exact, cu pescuitul unui ton urias care a devenit adevarata obsesie. Observam trimiterea fina catre eroul lui Ernest Hemingway si marele sau peste.

Curand insa apare in viata lui o noua obsesie: uciderea unui barbat si dezlegarea misterului in legatura cu viata lui. Fosta lui sotie, Karen (Anne Hathaway) reuseste sa-l localizeze si reapare in viata lui pentru a-i cere o favoare. Dill o refuza elegant, dar cand in joc este si fiul sau, lucrurile incep sa scape de sub control.

Serenity (Calmul dinaintea furtunii) este un thriller enigmatic si SF pe deasupra, care reuseste sa te bage in ceata si nu ai idee ce concluzii sa tragi in final. Nu stiu cat l-am inteles si cat nu, totusi as indrazni sa spun ca este un film despre control si alegeri personale, dar mai ales despre cel care este la butoane in jocul nostru numit “viata”. Credem ca detinem controlul si avem puterea deciziei, dar oare asa sa fie!? Cel putin din acest punct de vedere filmul mi-a lasat un mare semn de intrebare: este liberul arbitru doar o iluzie? 

“Oamenilor le place sa spuna ca stiu totul. Dar daca adevarul e ca nimeni nu stie nimic?”

 

Din punct de vedere al prestatiei actoricesti, filmul este impecabil. Un rol mult prea mic pentru Diane Lane sau pentru Jeremy Strong, insa fiecare actor in parte (in frunte cu Matthew McConaughey) straluceste si reuseste sa-si scoata personajul sau in evidenta. Pe langa aceasta mare calitate, filmul reuseste sa te vrajeasca cu cateva imagini care te fac imediat sa visezi la o vacanta exotica pe o insula insorita.

Si revenind in realitatea “Serenity”, oare cine va controla jocul tau numit “vacanta”?

Dar jocul numit “hai la cinema”? Vizionare placuta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *