Papillon

Papillon (2017)

Regia: Michael Noer

Cu: Charlie Hunnam, Rami Malek

Distribuit de Vertical Entertainment.

 

In anul 1930 Henri Charrière a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru o crima pe care nu a comis-o. Dupa cateva tentative esuate de evadare, acesta reuseste in sfarsit sa fuga din inchisoare, iar ulterior publica un roman despre conditiile inumane din Guiana franceza. In anul 1973 romanul a fost transpus pe ecrane, avandu-i in distributie pe Dustin Hoffman si Steve McQuinn.

Astazi, Papillon este readus pe ecrane intr-o varianta sa-i spunem moderna, avand la baza aceleasi romane autobiografice: “Papillon” si “Banco”. In distributie ii vedem pe Charlie Hunnam si Rami Malek. Am vrut sa vad filmul in special pentru Rami Malek si recunosc ca in cateva secvente din film parca l-am vazut pe Freddie, chiar daca Rami Malek a interpretat foarte bine rolul afaceristului Louis Dega si nu ma pot plange ca nu s-ar fi ridicat la nivelul asteptarilor. Nici Charlie Hunnam nu pot spune ca m-ar fi dezamagit, desi ma asteptam la ceva mai mult. Poate pentru ca filmul pare facut pe repede-inainte, unde evenimentele se deruleaza cu o rapiditate uluitoare, si ai senzatia ca actorii nu au dat tot ceea ce puteau mai bun. Mi-ar fi placut sa intru in mintea lui Papi cat a stat la izolator, sa traiesc conditiile inumane, sa inteleg prin ce trece, sa-i simt durerea, singuratatea, dar si puterea si motivatia de a fi din nou liber, intr-o buna zi.

Papillon

Unui hot de rand i s-a inscenat o crima si a fost condamnat la inchisoare pe viata pe Insula Diavolului, astfel ca nu se intrevede nicio sansa sa fie achitat vreodata. Asadar, inca din prima zi in inchisoare Henri “Papillon” Charrière (Charlie Hunnam) se gandeste la evadare. Cum are nevoie de bani pentru planul sau, se angajeaza sa-l tina in viata pe afaceristul Louis Dega (Rami Malek), un individ lipsit de aparare, care a fost inchis pentru frauda. Nu este un lucru usor, pentru ca trebuie sa se protejeze in primul rand pe el si sa aiba grija ca mereu sa fie in preajma lui Dega. Desi este un hot, este de apreciat faptul ca ii este loial camaradului sau Dega in orice imprejurare.

Dorinta de libertate este mai presus de orice, doar nu degeaba i se spune Papillon. In limba franceza, papillon inseamna fluture, iar fluturele este un simbol al libertatii spiritului uman, al lipsei de ingradiri si al doborarii limitelor.

Papillon – o frumoasa poveste despre libertate si loialitate, despre determinare si lupta pentru supravietuire. Un film dur si coplesitor pe care orice cinefil ar face bine sa-l vada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *