Capcana (Destroyer)

Destroyer (Capcana)

Regia: Karyn Kusama

Scenariul: Phil Hay si Matt Manfredi

Cu: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebell, Tatiana Maslany, Bradley Whitford si altii

Distribuit de Ro Image 2000

 

„Destroyer” este tipul de drama politista care va fi apreciata din ce in ce mai mult in anii care se vor scurge de la aparitie, devenind poate chiar un film cult. Motivele care ma fac sa ma gandesc la acest lucru sunt in principal regia ambitioasa, interesanta chiar si in imperfectiunile sale, si rolul contre-emploi facut de o Nicole Kidman de zile mari. O actrita completa, care isi mai adauga astfel o partitura importanta la filmografia impresionanta, din care as enumera printr-o selectie subiectiva si foarte restrictiva: “Dead Calm” (1989), “To Die For” (1995), “Eyes Wide Shut” (1999), “The Hours” (2002) si “Cold Mountain” (2004).

Filmul urmareste destinul lui Erin Bell (Nicole Kidman), un ofiter de politie din Los Angeles (LAPD) care a trait o experienta traumatica intr-o misiune sub acoperire in urma cu 18 ani din care nu a reusit sa isi revina. In prezent e o umbra a ceea ce fusese odata, inecandu-si amarul in alcool, cu o cariera distrusa si in permanente certuri cu Shelby, fiica adolescenta care are un prieten mult mai in varsta decat ea. Practic actiunea se muta tot timpul din planul prezent in cel din trecut prin intermediul unor flashback-uri care mai ales in prima parte a filmului nu sunt foarte coerente ca si fir narativ.

Erin primise misiunea de a se infiltra intr-o banda de spargatori de banci impreuna cu Chris, un agent FBI excelent interpretat de Sebastian Stan – actorul de origine romana nascut la Constanta si cu o cariera fulminanta in ultimii ani la Hollywood. Chris si Erin trebuiau sa se prezinte ca un cuplu membrilor gruparii criminale, iar acest lucru va conduce in timp la o legatura romantica reala intre cei doi. Dupa o lunga perioada sub acoperire vor reusi sa stranga destule dovezi impotriva lui Silas, conducatorul clanului, dar si a celorlalti membri.

In momentul in care va afla ca este insarcinata, Erin ii va propune lui Chris sa pastreze partea lor dintr-un jaf important de banca ce urma sa aiba loc, sa raporteze ca au pierdut contactul cu banda si dupa un timp sa se retraga din politie pentru a isi creste in liniste copilul – avand un viitor material asigurat. Jaful bancii se va termina tragic, dupa ce angajata care il asigurase pe Silas ca o sacosa cu bani nu are un dispozitiv de marcare prin vopsea a bancnotelor va fi ucisa cand acesta se va activa. Incercand sa o apere, Chris va fi si el impuscat mortal de Silas, iar Erin va fugi de la locul jafului si isi va ascunde partea de bani, de care nu se va folosi insa deloc in urma tragediei petrecute. Scena jafului este filmata si regizata cu un realism exemplar, reusind sa fie in acelasi timp originala intre atat de multe scene similare din heist movies.

Revenind in prezent, aparitia unei bancnote marcate cu vopsea de la jaful din trecut o va face pe Erin sa se implice in descoperirea unei noi organizatii conduse probabil tot de Silas, cel care pastrase si din banii marcati. Modul in care Nicole Kidman reuseste sa o creeze pe Erin din prezent, fragila dar determinata, la capatul puterilor dar hotarata sa isi rezolve socotelile cu trecutul, reprezinta punctul forte din „Destroyer”, un personaj care va ramane in memoria cinefililor. Acest lucru este realizat cu minim de gesturi, prin vorbe spuse cu o voce stinsa, dar cu priviri care transmit mai mult decat ar reusi sa o faca pagini intregi de dialog. Prin urmarirea si anchetarea mai putin ortodoxa a unor vechi dar si noi membri ai clanului Erin isi va croi drum catre Silas, pe care il va intalni intr-o confruntare finala.

Regizoarea Karyn Kusama face din Los Angeles-ul arid, cu strazile dezolante si pustii ale cartierelor marginase, un „personaj” in sine al filmului care are si marele merit de a avea propiul ritm, propia atmosfera, in care spectatorul se lasa prins pentru 2 ore. Cred ca deja orizontul de asteptare pentru urmatorul proiect regizat de Karyn este foarte sus, cu siguranta o cariera pe care o vom urmari cu mult interes de acum incolo.

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *