Doua surori

Doua surori. Din Norvegia in jihadul din Siria

de Asne Seierstad

Editura Corint, Colectia Istorie

Am citit povestea celor Doua surori in tren. Era in toamna anului trecut, de ziua mea, cand am mers de la Bucuresti la Suceava sa vad Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare. As calatori si in Norvegia, chiar si in Siria, insa doar asa intr-o excursie cum am fost la Suceava, nu cum au plecat cele doua surori. Am tot vrut sa va povestesc despre aceasta carte document si despre cele doua surori, insa mi-a fost foarte greu, mai ales ca sunt sora mai mare si am o responsabilitate.

Doua surori este o poveste plina de emotie, dar mai ales de durere. Durerea unor parinti care si-au pierdut fiicele atunci cand acestea au luat hotararea de a pleca in Siria pentru a-i ajuta pe islamisti. Planul fetelor a fost: “Fugi. Casatoreste-te. Mori.” Nici nu am cuvinte, este peste puterea mea de a intelege. In general, femeile isi fac planuri frumoase: o nunta de basm, o casnicie de poveste, copii dragalasi etc. Cele doua surori insa isi doresc sa fie sotii de luptatori in jihad si sa faca, sa creasca si sa educe pui de luptator.

Aparent, sunt o familie norocoasa de emigranti somalezi din Norvegia. Insa, in toamna anului 2013, Ayan Juma de 19 ani si sora ei mai mica Leila de doar 16 ani pleaca in Siria sa-i ajute pe musulmani, lasandu-le parintilor doar un mail in care le cer iertare si le explica oarecum de ce au ales sa plece. Parintii lor, Sadiq si Sara, nu pot accepta ideea, doar au fugit din calea razboiului civil somalez si locuiau de 13 ani in Norvegia. Refuzand sa-si abandoneze fetele, tatal porneste pe urma lui Ayan si a Leilei, riscandu-si viata si trecand ilegal granita dintre Turcia si Siria, in ambele sensuri, in repetate randuri. Scopul vietii lui Sadiq a devenit acum “Salveaza-le”, cu orice pret. Din pacate, in viata nu poti salva o persoana care nu-si doreste sa fie salvata, o persoana care a fost indoctrinata si considera ca face ceea ce este drept.

Asne Seierstad este o scriitoare si jurnalista norvegiana, premiata pentru reportajele sale din zonele de razboi. In cartea “Doua surori” Asne Seierstad prezinta o particica din viata unei familii greu incercate, relatand faptele asa cum s-au intamplat si provocand cititorii sa inteleaga si sa traga singuri concluzii. Toate intamplarile relatate in aceasta carte sunt bine documentate, ceea ce le face mult mai cutremuratoare. Doua surori este o carte coplesitoare pe care cred ca orice parinte, la fel cum si orice adolescent, ar trebui sa o citeasca. Mai ales astazi, intr-o era in care pericolul se afla la tot pasul, doar ne conectam la internet si suntem o prada a diverselor organizatii teroriste din intreaga lume. Asa a ajuns Ayan sa faca parte din Islam Net, o organizatie salafista care i-a schimbat viata ei si familiei ei. Prea multa libertate la o varsta frageda strica si de aceea sustin ca orice parinte si orice adolescent ar trebui sa citeasca aceasta carte. Parintele sa invete sa-si asculte copilul si sa-i ofere timp, sa se intereseze de tot ceea ce face; iar adolescentul sa invete sa aiba rabdare cu parintele sau si sa nu se isterizeze atunci cand ii interzice anumite lucruri.

Doua surori si o lectie dureroasa de viata pentru fiecare din noi.

Alte recomandari despre aceasta lume de la Editura Corint: ISIS. Califatul terorii si Leii din Kandahar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *