Guest Post: Napasta

Napasta

de Ion Luca Caragiale

Teatrul Excelsior

Regia: Andrei si Andreea Grosu

Scenografia: Vladimir Turturica

Distributia: Mihaela Trofimov, Bogdan Nechifor, Alex Popa si Doru Bem

 

Napasta este ultima piesa scrisa de Caragiale si in acelasi timp singura sa drama, fiind un text mai putin jucat si apreciat in comparatie cu comediile sale. In ultimii ani insa a existat o redescoperire si reeevaluare a acestui text, prin noi spectacole la Craiova, Iasi, Ploiesti sau Tg.Mures. Probabil cel mai valoros dintre ele a fost cel a lui Radu Afrim de la Teatrul National din Bucuresti (TNB) de acum 6 ani, cu Marius Manole, Mihai Calin si Crina Semciuc in rolurile principale.

La Teatrul Excelsior prin premiera de fata se continua traditia invitarii unor regizori apreciati din generatia tanara, dupa Vlad Cristache sau Catinca Draganescu fiind acum randul lui Andrei si Andreea Grosu sa monteze aici. Cei doi sunt creatorii Unteatru, cel mai divers si interesant teatru particular din capitala, dar s-au remarcat si prin piese realizate in afara acestuia, precum „Pescarusul” de la Odeon sau excelentul „Regele moare” de la TNB.

Pentru rolul principal (Anca) din Napasta au ales-o pe Mihaela Trofimov – o „veterana” colaboratoare Unteatru, cu roluri extraordinare facute in „Molly Sweeney” sau „Un tramvai numit dorinta” – si increderea le-a fost pe deplin rasplatita. Aceasta reuseste alaturi de Bogdan Nechifor (Dragomir) sa creeze personaje perfect conturate si nuantate in cele doar 40 de minute ale acestei versiuni de teatru foarte scurt.

Practic, vorbim despre o adaptare moderna, cu toate cele 4 personaje ale dramei aflate tot timpul pe scena si in buna parte adresandu-se direct audientei (sala fiind si ea luminata) prin intermediul unor microfoane, conventia celui de-al 4-lea perete – a „zidului imaginar” – care desparte actorii de public fiind abandonata.

De la inceput Anca isi povesteste situatia, fiind casatorita de 8 ani de zile cu Dragomir, pe care il banuieste ca i-a omorat primul sot pentru a ii lua locul. Pentru crima fusese inchis un nebun (Ion – excelent jucat de Alex Popa), a carui singura vina fusese ca trecand prin padure luase de la victima aflata in agonie o tabachera.

Anii casniciei cu Anca insa nu ii aduc nici o bucurie lui Dragomir, acesta fiind convins ca sotia stie tot adevarul despre cele intamplate si ca el asteapta trecerea celor 10 ani pentru prescrierea crimei pentru a o recunoaste. Treptat cazuse in patima bauturii, locul lui alaturi de Anca fiind vanat acum de Gheorghe (Doru Bem) – pe care aceasta stiindu-l indragostit il va indemna la randul ei sa ii ucida actualul sot. Dupa ce va evada din inchisoare nebunul Ion se omoara din greseala, dar moartea lui va fi pusa pe seama lui Dragomir de catre Anca – cu ajutorul lui Gheorghe.

Napasta

Piesa se termina la fel cum a inceput, personajele intrand/iesind din scena pe fondul sonor asigurat de piesa Beatles „Come together”, ca simbol al unitatii realizate intre actori si sala si al faptului ca povestea a parcurs un cerc complet: „pentru fapta, rasplata si napasta pentru napasta” cum ii sopteste Anca lui Dragomir in ultima replica.

Intentia regizorala este ca publicul sa fie un permanent judecator al adevarului spus/marturisit de catre personaje, si chiar mai mult decat atat un judecator al constiintelor acestora. In ce masura e o „crima” sa lasi un nebun sa ispaseasca o fapta pe care nu a comis-o, cand acesta aflat in libertate ar avea „lumina soarelui fara lumina mintii”? E moral sa platesti pentru un omor faptuit prin altul de care nu esti vinovat?

Spectacolul reprezinta un experiment reusit, astfel de intiative catre un teatru care inoveaza  forma de prezentare a unui text clasic (fara a-l modifica) fiind binevenite pentru publicul bucurestean – unul mult mai putin obisnuit cu astfel de propuneri decat cel din Cluj (prin Teatrul Maghiar de Stat) sau Sibiu (Teatrul National, inclusiv prin sectia germana).

 

Articol de Cosmin Epurescu-Pascovici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *