Secretele unui Chef

Dupa 3 ani de blog culinar Sorin Kitchn autorul s-a gandit sa adauge la interactiunea din lumea virtuala cu cei pasionati de gatit posibilitatea de a se cunoaste direct, in cadrul unor workshop-uri gastronomice. Pentru ca, nu-i asa, cel putin o data in viata te-ai intrebat care sunt tehnicile folosite in bucatarie si cat din ele sunt stiinta si cat arta?

Seria de workshop-uri gandita de Sorin Kitchn se numeste “Secretele unui Chef” si a avut deja episodul pilot: “Quack like a duck, walk like a duck, must be a duck”, la sediul KULT! Home Stories. Multumesc Sorin pentru oportunitatea de a participa la episodul pilot.

Invitat a fost Chef Liviu Lambrino care ne-a propus sa aflam din secretele sale legate de gatirea pieptului de rata. Cu siguranta o sa fie preparatul meu special pe masa de sarbatori (Sper sa-mi iasa cum trebuie).

Tehnicile propuse de Chef Lambrino au fost atat de simple, dar atat de complexe totodata. Iar dish-urile au fost delicioase. Fabuloase. Gustoase. Geniale. Mai vreau. Nu mai vorbim de plating… extraordinar.

Am inceput cu un amuse bouche facut din inima de rata trasa la tigaie peste care am pus o reductie de sos asiatic, putin zahar si putina lamaie, insotita de pimento del padron tras la tigaie peste care am pus niste praz usor calit si putin coriandru microgreens. (Marturisesc ca nu as fi fost capabila sa scriu toata aceasta delicatesa fara ajutorul lui Sorin. )

 

A urmat pieptul de rata pregatit la sous vide a fost pus in cuptor pentru a-i da aspectul normal pe care il cunoastem toti si apoi a fost montat cu puree de dovleac, pastarnac caramelizat si sarat, o reductie de portocala cu anason stelat, felii de portocala si cateva picaturi de gel de yuzu.

 

Pentru comparatie am avut ocazia sa gustam piept de rata pregatit la tigaie peste care Chef a turnat un gen de demiglace facut din bucatile de inima care au ‘cazut’ la pregatirea gustarii, insotit de sparanghel blanchat, arpagic murat si alune de padure trase la tigaie cu un mix de mirodenii japoneze numite togarashi. Si cu o spuma – infuzie de parmezan cu lecitina. (Ca tot zic eu ca trebuie sa incep o cura cu lecitina, iata ca nu am uitat de acest mic amanunt.)

 

Eu am fugit in bucatarie sa pregatesc ceva bun. Deja salivez. Voi sa faceti bine sa mergeti la workshop-urile Secretele unui Chef. Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca merita. Puteti sa va uitati la orice emisiune culinara vreti, sa cititi toate blogurile culinare, nu se compara. Workshop-urile organizate de Sorin Kitchn sunt un must, sa le treceti pe lista cu rezolutii de Noul An 2019.

 

Trebuie sa mai mentionez ceva. Sponsorii episodului pilot au fost: Ioana Cojocaru si Kult-Home Stories, Karaca Romania, Cosul cu legume fructe si Microgreens. Si inca o data: multumesc, Sorin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *