Povestea unui pierde-vara

Povestea unui pierde-vara

Scenariul si regia: Paul Negoescu

Distributia: Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Crina Semciuc, Rolando Matsangos, Radu Romaniuc

Din 21 septembrie in cinematografe, distribuit de Ro Image 2000.

Povestea unui pierde-vara este povestea unei generatii, generatia mea, poate si generatia ta. O generatie care si-a pierdut siguranta, o generatie comoda care pare ca inca nu s-a maturizat si fuge de responsabilitati, desi se considera libera si independenta. O generatie care are nevoie de emotie si de stabilitate.

Povestea unui pierde-vara se vrea a fi o comedie romantica, dar pe cat este de amuzanta, pe atat este de trista. Este o poveste comuna, liniara, fara actiune, fara emotii. Mi-ar fi placut un alt final, dar poate ca acesta este mai potrivit pentru generatia de care vorbeam mai sus. Generatia care nu isi asuma deciziile. Poate privind povestea lui Petru si regasindu-se in ea, oamenii acestei generatii realizeaza ca este momentul sa se responsabilizeze si sa nu mai astepte ca altcineva sa ia deciziile in locul lor.

Petru (Alexandru Papadopol) este profesor de matematica la Politehnica Bucuresti. Are 42 de ani si este intr-o relatie cu beneficii cu Irina (Nicoleta Lefter). Silviu (Radu Romanciuc) si Andi (Rolando Matsangos) sunt prietenii buni ai lui Petru. Ies la bere ca baietii, mai joaca si cate un meci de baschet uneori, isi spun bucuriile si dezamagirile, se asculta, se sfatuiesc si se mai iau si peste picior la nevoie.

Petru este atras de studente si ar cam avea niste povesti de spus cu si despre acestea. Sanziana (Crina Semciuc) este o tanara din provincie care vrea sa dea la Poli, la calculatoare, caci asa o sfatuiesc parintii, iar Petru urmeaza sa o ajute cu meditatiile pentru examenul de admitere.

Mi-a placut Nicoleta Lefter, este naturala si implicata in poveste. Si mi-au placut porumbeii. Cred ca … au un rol mult mai important in aceasta poveste decat pare la prima vedere. Porumbeii nu-i dau liniste lui Petru, nu poate dormi noaptea din cauza lor. Si totusi, decizia pe care o ia in privinta porumbeilor, in finalul acestei povesti, poate ca este dovada de maturitate si intelepciune pe care o poate arata Petru pentru (un nou) inceput.

Ce se intampla cu Petru si Irina? Dar cu Sanziana? Dar… cu porumbeii? Ramane sa urmariti singuri in povestea unui pierde-vara. Despre aceasta a scris si Emil Calinescu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *