Sa nu faci rau

Sa nu faci rau. Povesti despre viata, moarte si operatii pe creier

de Henry Marsh

Colectia Introspectiv, Editura Litera

Imi plac mult povestile cu si despre medici si mi-a placut extraordinar de mult aceasta carte. Am citit-o pe nerasuflate intr-un weekend si cred ca toti cei care sunt pasionati de medicina, de povestile cu si despre medici ori de serialele cu tematica medicala ar trebui sa o citeasca. Si nu numai. Cred ca ar trebui sa citeasca aceasta carte toti cei care lucreaza in sistemul medical, incepand cu medicii, precum si fiecare omulet care a fost vreodata in viata sa pacient sau care a avut pe cineva drag pe patul de spital. Sunt povesti despre viata si despre moarte, dar mai mult decat atat sunt povesti despre ce inseamna sa fii neurochirurg.

Sa nu faci rau este juramantul medicului. Juramant pe care uneori este atat de greu sa-l respecte. Si nu din rea-vointa, ci pentru ca tendinta de a face greseli este o caracteristica a creierului uman. Iar in cazul de fata pentru ca operatiile pe creier comporta riscuri grave. Medicul nu are cum sa-si dea seama din tomografia creierului cum se va comporta exact tumoarea pana cand nu incepe sa o indeparteze. Pentru ca fiecare tumoare cerebrala e diferita.

Se spune ca un chirurg trebuie sa aiba nervi de otel, inima de leu si maini de femeie. In plus, chirurgii trebuie sa spuna intotdeauna adevarul, dar aproape niciodata sa nu le ia orice urma de speranta pacientilor. Si poate fi foarte greu sa gaseasca un echilibru intre optimism si realism, de aceea un chirurg trebuie sa fie un om extraordinar de diplomat si de integru.

Henry Marsh este un neurochirurg britanic care ne poarta intr-o incursiune printre nenumaratele drame umane ce se intampla intr-un spital si ne arata ca nu este usor sa tii in maini viata unui om. Pentru un medic este o bucurie sa opereze si fiecare reusita il misca. Insa, sunt momente in care tu ca medic ai de luat decizii dureroase, in conditii de nesiguranta. Si uneori trebuie sa traiesti cu consecintele efectuarii unei operatii care ar fi trebuit sa salveze o viata, dar care s-a terminat prost.

“Sa nu faci rau” este o poveste scrisa cu multa grija si daruire, o poveste reala si dureroasa pe care nu suntem capabili sa o intelegem cu adevarat, cred eu. Doctorul aduce in povestile sale termeni specifici neurochirurgiei (adenom pituitar, glioblastom,  hemangioblastom etc) pe care ii explica pentru noi cititorii, bineinteles, si totodata prezinta diverse alte detalii de natura neurochirurgiei. Spre exemplu: cum sunt tumorile (tari ca piatra ori moi ca gelatina, complet uscate ori pline de sange) si de ce se foloseste anestezia locala la operatiile pe creier.

Unul din capitolele cartii – Cap. 9 Leucotomie – mi-a amintit de Randle McMurphy din celebrul roman Zbor deasupra unui cuib de cuci al lui Ken Kesey si m-a ajutat sa inteleg mai multe despre lobectomie. Un alt capitol m-a emotionat cumplit. Este vorba de povestea lui David H., un tanar ciclist si alergator pasionat, casatorit si cu doi copii mici, pe care Dr. Marsh a reusit sa-l tina in forma cativa ani buni, dar caruia i-a revenit tumoarea si… din pacate, sunt operatii care prelungesc moartea, nu viata.

Sa nu faci rau

O adevarata lectie de viata. Un indemn pentru fiecare zi: sa nu facem rau si sa ne bucuram de prezent, de fiecare lucru bun pe care il traim in viata noastra, pentru ca sunt persoane care au mult mai putin. Ar trebui sa fim fericiti pentru simplul fapt ca suntem sanatosi!!

Si ar mai fi ceva. Henry Marsh ne dezvaluie intrebarea pe care toti pacientii ar trebui sa le-o puna doctorilor lor, si anume: “Ce ati face daca ar fi vorba despre (mama) dumneavoastra?”. Dar asa-i ca stiati de aceasta intrebare? Insa, cati pacienti reusesc sa isi intrebe asa deschis medicul? Majoritatea nu prea indraznesc sa intrebe de teama ca doctorul ar putea alege in cazul propriu altceva decat ceea ce recomanda pacientului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *