Cu toate ca in ultimii ani drumul m-a tot purtat catre Targu Mures, anul acesta am vizitat pentru intaia oara Cetatea Medievala din Targu Mures. Afara era soare, dar atat de frig. Exact ca sufletul meu: bucuros ca este acolo, dar atat de rece. Cum a fost posibil ca de atatia ani sa ma duca drumul in acele parti si eu sa nu ajung sa vizitez Cetatea?!
M-a impresionat foarte mult Cetatea Medievala din Targu Mures si ma bucur ca am ajuns sa o vad. Este spatioasa, luminoasa, curata si cu ceva incarcatura istorica. Cel mai probabil, luminozitatea si tonul proaspat sunt date de recenta restaurare a Cetatii. Am sa ma intorc aici, cu siguranta, eventual atunci cand o sa fie un festival al berii, pentru ca anual in cetate se organizeaza diverse festivaluri faine (asa am auzit).
In urma invaziei turco-tatara condusa de Gheorghe (Giorgio) Basta, in timpul domniei lui Mihai Viteazul, fortificatia care apartinea voievodului Transilvaniei – Bathori Istvan – a fost distrusa. Pe locul acesteia, a fost construita Cetatea Medievala din Targu Mures, intre anii 1602-1652, in forma pentagonala. Au fost ridicate 7 bastioane, din care 5 construite de bresle. Bastionul Tabacarilor, Bastionul Mic (Turnul), Bastionul Portii, Bastionul Croitorilor, Bastionul Macelarilor, Bastionul Dogarilor si Bastionul Blanarilor erau legate intre ele de ziduri de 10 metri inaltime.
In incinta Cetatii gasim astazi cea mai veche cladire din Targu Mures, Biserica Reformata.
Nu este o cetate celebra, precum alte cetati transilvanene, insa Cetatea Medievala din Targu Mures ascunde o adevarata comoara arheologica. Aici au fost descoperite un atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, pivnita unei case din secolul al XV-lea, o bucatarie aproape completa din secolul al XVII-lea, dar si o fabrica de caramida din perioada secolelor XVI-XVII.
In imaginea de mai sus este un cuptor de ars caramida cu trei camere. Caramida este un material de constructie folosit inca din cele mai vechi timpuri. Este un material de constructie artificial, obtinut dintr-un amestec de argila, nisip si apa, ars in cuptor. Caramizile nearse, uscate la soare, se numesc chirpici.
Si iata cum am vazut un loc nou si frumos, dar am si invatat cate ceva. Pentru ca intotdeauna o calatorie este o lectie.
Am sa revin la tine, iar si iar, Targu Mures.