Da mai departe!

Da mai departe 

de Catherine Ryan Hyde

Editura PandoraM

Trevor McKinney este un baietel in varsta de 12 ani, care are o idee mareata, inspirat fiind de tema data de noul sau profesor de stiinte sociale, si anume:

GANDITI-VA LA O IDEE

CARE AR SCHIMBA LUMEA

SI PUNETI-O IN APLICARE

O tema pentru puncte in plus, care nu este obligatorie, si care ii provoaca pe copii doar sa gandeasca. Daca lumea se schimba sau nu, asta nu mai face parte din tema. Profesorul noteaza pe baza eforturilor si a ideilor copiiilor, nu a rezultatelor.

In ciuda obstacolelor pe care le intalneste in drumul sau, Trevor da dovada de multa ambitie si curaj. Este un copil inteligent si optimist, care ne demonstreaza ca toti putem fi capabili de fapte bune.

Trevor nu isi doreste doar o nota mare la stiinte sociale, el chiar isi doreste ca lumea sa devina mai buna. Idealismul lui este coplesitor si cine nu si-ar dori ca lumea in care traieste sa fie mai buna!? Eu imi doresc asta si as vrea sa cred ca “ideea lui Trevor” a ajuns si la mine si o dau mai departe. Urmeaza sa gasesc trei oameni care au nevoie de ajutor.

Da, exact asa suna ideea lui Trevor. Un singur om face cate o fapta cu adevarat buna pentru trei oameni diferiti. Iar cand acestia il intreaba cum poate fi rasplatit, el le spune sa “dea mai departe” fiecare, catre alti trei oameni. In felul acesta sunt ajutati noua oameni. Apoi, acestia ajuta alti douazeci si sapte de oameni. Este atat de simplu, iar cifra creste cu o viteza incredibila.

 

Profesorii sunt foarte importanti in viata copiilor, ei ii modeleaza si ii provoaca sa gandeasca. Dar si mai importanti sunt parintii, care ii educa si ii invata ce este bine si cum sa faca bine. Desi tatal lui Trevor nu este un model pentru acesta si nu se implica activ in viata lui, el este cel care i-a spus candva o ghicioare. Iar de la aceasta ghicitoare, Trevor a dezvoltat ideea menita sa schimbe lumea in bine.

Mi-a placut mult ghicitoare si as vrea sa o impartasesc cu voi. Sa presupunem ca ai munci pentru cineva timp de treizeci de zile si ai de ales: sa iei o suta de dolari pe zi sau un dolar in prima zi, dubland apoi suma in fiecare zi. Ce ai alege?

Daca si tu alegi sa faci peste cinci sute de milioane de dolari in ultima zi, da mai departe!

 

Cartea “Da mai departe” de Catherine Ryan Hyde este emotionanta, delicata si motivationala. Stiam povestea, am vazut  candva filmul, “Pay it forward” (2000), cu Helen Hunt, Kevin Spacey si Haley Joel Osmet. Si cu toate acestea, cartea m-a coplesit si am citit-o pe nerasuflate.

Ceea ce vreau sa va mai spun acum este faptul ca aceeasi carte/aceeasi poveste a fost rescrisa pentru cititorii tineri si finalul este usor diferit. Este mai deschis si totul depinde acum de imaginatia fiecaruia, lucru care mie imi place foarte mult. Si ea este publicata acum la Editura PandoraM.

 

Lectura placuta si… da mai departe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *