Fara arma in linia intai

Filmul Hacksaw Ridge (Fara arma in linia intai) spune povestea unui adventist de ziua a saptea Desmond Doss, care a dat dovada de un mare curaj si devotament in cel de-al Doilea Razboi Mondial, mai exact in batalia de la Okinawa (1945). Desmond Doss s-a inrolat voluntar ca medic si, datorita convingerilor sale religioase, a refuzat sa poarte arma si sa ucida, pe front, in lupta impotriva japonezilor.

 

Fara arma in linia intai (Hacksaw Ridge)

Regia: Mel Gibson

Scenariul: Robert Schenkkan, Andrew Knight

Distributia: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Teresa Palmer, Sam Worthington, Hugo Weaving

Distribuitor: Freeman Entertainment

Doamne, ajuta-ma sa mai salvez inca unul! Asa se ruga medicul Desmond Doss in timp ce isi cobora de pe stanca Hacksaw Ridge, unul cate unul, camarazii raniti.

Credinta este cea mai puternica arma, mai ales pe timp de razboi. Cu Biblia in buzunarul de la piept, Desmond Doss a reusit sa salveze 75 de militari raniti, printre care chiar si cativa japonezi. Doss a dat dovada de mult curaj si devotament. Mai mult, poate, decat orice locotenent sau colonel. Pentru ca Doss nu si-a lasat in urma niciun camarad, acest fapt fiind dovada suprema de eroism si curaj.

“Fara arma in linia intai” este un film pe care l-am asteptat cu nerabdare, pentru ca ador filmele inspirate din fapte reale. Recunosc ca dupa primele secvente am crezut ca o sa ies dezamagita din sala de cinema, dar nu a fost asa. M-a impresionat povestea, mai ales ca am primit o explicatie logica si simpla pentru convingerile lui Desmond Doss. Mi-a placut filmul “Hacksaw Ridge”, desi inceputul a fost un pic prea siropos pentru gustul meu (dar trecem peste, caci are si dragostea rostul ei intr-un razboi), iar scenele din tabara de instructie mi s-au parut rupte din serialul M.A.S.H.

Hacksaw Ridge (Fara arma in linia intai) ne serveste mult curaj, devotament, ambitie si determinare, dragoste, emotie si momente dramatice traite pe front. Violenta, sange, mizerie si militari cazuti pe frunt mancati de sobolani sau folositi pe post de scut. Am si acum in fata ochilor imaginea scutului uman. Nimic in lumea asta nu cred ca te poate “antrena” pentru a vedea/trai vreodata asa ceva.

Razboiul este cea mai mare nebunie a omenirii. Poate nu degeaba filmul ne prezinta si consecintele pe care le are razboiul (vezi ce a facut din tatal lui Desmond).

Ar mai fi ceva. Mi-ar fi placut sa aflu ce s-a intamplat si cu Harold Doss, fratele lui Desmond, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *