Medeea, mama mea

Medeea, mama mea

de Ivan Dobcev

Regia: Ivan Dobcev, Margarita Mladenova

Distributia: Ionut Toader, Alin Potop, Florentina Tilea, Aylin Cadir, Ilona Brezoianu, George Pistireanu, Ionut Niculae.

Muzica: Assen Avramov

La acordeon – Emilian Ciobanu, la vioara – Bianca Dragoi.

In premiera la Teatrul National Bucuresti, spectacolul Medeea, mama mea este produs de Teatrul Laborator Sfumato. 

 

Medeea, mama mea este un spectacol modern si poetic, plin de culoare si acorduri faine. Un spectacol despre conditia umana, despre diferentele de clasa sociala si despre efectele acestora asupra femeilor, in special.

Spectacolul aduce in prim plan o lume dura. Emigrantii rromi traiesc de azi pe maine (romanul mananca cand ii e foame, tiganul mananca cand are), femeile sunt exploatate, obligate sa se prostitueze si mamele isi vand sau chiar omoara copii, datorita lipsurilor si a saraciei.

 

Actiunea piesei are loc in Harmanli, la 50 de km de granita Bulgariei cu Turcia si Grecia. Bojidar (Alin Potop) este un copil aflat in cautarea originilor sale, in cautarea mamei sale adevarate. Teodor (Ionut Toader), alter-ego-ul sau, nu-i da pace. Este cel mai viu personaj, cel mai jucaus si mai energic. Mi-a placut mult. Toti actorii mi-au placut, de altfel. Sunt tineri si talentati, plini de energie si forta creativa.

 

Trei femei – Jupana (Florentina Tilea), Zambila (Aylin Cadir) si Isaura (Ilona Brezoianu) – se strecoara in visele lui Bojidar si se destainuie. Povestile lor sunt puternice, dureroase, pline de emotie si reusesc sa trezeasca in spectator empatia. Incremenesti parca cand le asculti, la fel cum si ele sunt incremenite cand povestesc ce au pe suflet. Interpretarea actritelor este puternica si energica, iar monologurile lor sunt triste si rascolesc. Totusi, ceva lipseste… Acel ceva care leaga aceste monologuri, aceste povesti crunte despre soarta femeilor din balcani, de Bojidar.

Tema este interesanta, distributia este extraordinara, decorul este senzational, muzica este fabuloasa.

Medeea, mama mea

 

Medeea, mama mea este un spectacol dinamic, puternic, plin de emotie, dar si de metafore, simboluri si mituri.Un spectacol care iti spune povesti dureroare si iti demonstreaza, inca o data daca mai era nevoie, ca sangele apa nu se face. 

Medeea, mama mea este un spectacol despre pericolul pierderii valorii sacre a maternitatii prin pervertirea procesului unic, sacru, prin care o mama isi naste copilul, despre intrarea omenirii in etapa post umanitatii.”, spune autorul Ivan Dobcev.

 

Credit foto: Florin Ghioca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *