Despre artroplastie si protezarea soldului

Beneficiile artroplastiei – Protezarea soldului, o interventie sigura si eficienta pentru refacerea mobilitatii

 

Principalul simptom al persoanelor care sufera de artroza de sold este durerea. In cazul unei articulatii sever deteriorate artrozic poate aparea rigiditatea, senzatia de macinare a oaselor sau blocarea articulatiilor la tentativele de mobilizare. In timp, artroza provoaca distrugerea permanenta a suprafetei portante a soldului, iar protezarea acestuia este solutia chirurgicala prin care este inlocuit capul femural si suprafata cotilului cu componente artificiale, de lunga durata.

Pentru ca temperaturile scazute pot cauza accentuarea durerilor la nivelul soldului pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune, dr. Gabriel Stefanescu explica acum, pe intelesul tuturor, ce presupune procedura de protezare a soldului, numita artroplastie.

Efectuata pentru prima data in anul 1960, artroplastia de sold este una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale din istoria medicinii. De atunci, inovatiile in domeniul materialelor si tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la imbunatatirea performantelor acestei interventii. Cele mai multe studii stiintifice care au urmarit pacienti pe o perioda mai lunga de zece de ani, au aratat o rata de success de peste 90%  in urma protezarii soldului.

Aproximativ 80% dintre pacientii cu artroza de sold au dureri in zona inghinala sau in partea din fata a coapsei, insa sunt pacienti care prezinta durere in partea din spate a coapsei, in partea laterala a coapsei sau in fesa. In unele cazuri, artroza soldului nu provoaca dureri de sold si  simptomele apar ca dureri iradiate in genunchi.

Pentru cine este recomandata artoplastia de sold?

Artroplastia totala de sold este o procedura chirurgicala care se adreseaza in special coxartrozei primare sau secundare. Aceasta interventie imbunatateste calitatea vietii pentru pacientii care au incercat tratamente non-chirurgicale si nu au avut parte de o ameliorare a durerilor. Operatia de acest tip nu se efectueaza de urgenta si exista doua tipuri de artroplastii: artroplastia totala de sold (THR) si hemiartroplastia (PHR).

,,Protezarea soldului este indicata in cazul mai multor afectiuni, dar cele mai frecvente sunt fractura de col femural si coxartroza. Scopul acestei operatii este de a scadea sau elimina durerile pe care pacientul le percepe la nivelul soldului si coapsei, redarea mobilitatii articulatiei, dar si reluarea rapida a recuperarii, mobilizarii si mersului pentru a putea preveni complicatiile date de statul in pat.a afirmat dr. Gabriel Stefanescu, medic specialist in Ortopedie-Traumatologie.

 

Cum se realizeaza interventia?

Artroplastia soldului implica indepartarea chirurgicala a articulatiei coxofemurale (cartilaj si os), inlocuirea capului femural si a suprafetei cotilului cu componente artificiale, realizate din aliaje metalice si plasarea de suprafete portante de inalta performanta intre partile metalice. Cel mai frecvent, suprafata portanta este realizata dintr-un material plastic foarte durabil din polietilena, dar se pot folosi si alte materiale.

Artroplastia, o interventie cu o recuperare usoara si rapida

De obicei, pacientii stau internati in spital intre 3 si 5 zile dupa efectuarea procedurii. Imediat postexternare se incepe recuperarea functionala asistata cu kinetoterapeut. Cei mai multi pacienti vor merge cu un cadru de mers sau carje timp de 3 saptamani si apoi pot folosi un baston pentru inca 4 saptamani. Dupa aceasta perioada, marea majoritate a pacientilor capata functionalitate suficienta, astfel incat sunt capabili sa mearga in mod liber.

Dr. Gabriel Stefanescu este medic specialist in Ortopedie-Traumatologie la Spitalul ProVita, iar chirurgia ortopedica l-a cucerit inca din anii studentiei. Practica ortopedia in concordanta cu protocoalele acceptate la nivel international si ofera pacientilor cele mai noi tehnici de diagnostic si tratament, fiind conectat permanent la sursele de informatie actualizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *