Cine a fost? Ce sunt Jocurile Olimpice de vara?

Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, are o superba colectie intitulata “Cine a fost?”.

Cine a fost?… Marco Polo, Cristofor Columb, Albert Einstein, Isaac Newton, Amadeus Mozart, Leonardo da Vinci si multi altii. Foarte interesanta si utila aceasta colectie, pentru cei mici, dar si pentru cei mari.

In aceasta colectie a aparut si cartea “Ce sunt Jocurile Olimpice de vara?”, carte pe care am citit-o cu mult interes si din care am aflat foarte multe lucruri (pe care, spre rusinea mea, nu le stiam).

Autor: Gail Herman

Ilustratii de Stephen Marchesi

 

Cand eram mica imi placea sa ma uit la Jocurile Olimpice de Vara la televizor. In timp, a scazut interesul meu pentru Jocurile Olimpice, dar nu pentru ca nu mi-ar placea.

Iubeam mult gimnastica si eram fascinata de exercitiile la sol si la paralele. M-a surprins placut cartea, deoarece explica pe intelesul tuturor elementele Jocurilor Olimpice. Spre exemplu, in ceea ce priveste gimnastica la jocuri, competitia este formata din trei parti: proba pe echipe, individual-compus si proba pe aparate. Apoi, sunt prezentate pe scurt aparatele, atat in gimnastica masculina, cat si in gimnastica feminina.

 

Cartea are niste ilustratii absolut superbe, alb-negru, un fel de schite in creion, dar foarte reusite.

 

Mi-a placut mult cartea. In primul rand pentru ca prezinta o frumoasa istorie a Jocurilor Olimpice, care au aparut in Grecia, in valea Olimpiei, acum mai bine de 3000 de ani si se organizau in onoarea lui Zeus. Printre alte evenimente sportive, exista si o cursa de 200 metri, aceasta fiind distanta pe care eroul grec Hercule o putea alerga tinundu-si respiratia.

In al doilea rand, ador aceasta carte pentru ca relateaza cateva povesti de viata impresionante si motivationale. Asa cum este, spre exemplu, povestea lui Jesse Owens, cel mai medaliat atlet de la Olimpiada din 1936. Din povestea lui invatam ce inseamna ambitia, dar mai ales prietenia. Owens era negru si la vremea respectiva negrii nu aveau aceleasi drepturi ca albii. Insa saritorul neamt Luz Long i-s oferit lui Owens un pont, acesta l-a ascultat si a castigat aurul. Si asa a inceput o frumoasa prietenie intre un alb si un negru.

Intr-o oarecare masura, prin toate aceste povestioare scurte despre Jesse Owens, Cassius Clay (care mai tarziua a devenit Muhammad Ali), Greg Louganis, Mary Lou Retton, Wilma Rudolph s.a. cartea raspunde si la intrebarea “Cine a fost?”. Eu am fost impresionata de povestea Wilmei Rudolph sau a lui Cassius Clay si nu cred ca as si aflat vreodata cine au fost, fara aceasta carte.

Nu in ultimul rand, m-am bucurat sa gasesc in aceasta carte cateva cuvinte despre Romania si Nadia Comaneci. “In varsta de 14 ani, Comaneci a fost cea mai tanara gimnasta medaliata cu aur la individual-compus si prima gimnasta din istoria Jocurilor Olimpice care a primit o nota de 10 pentru exercitiul la paralele. De fapt, la acea Olimpiada (1976), arbitrii i-au acordat in total sapte note de 10. ”

Tu stii ce sunt Jocurile Olimpice de Vara? 

 

Stiati ca:

Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, au fost primele televizate in intreaga lume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *