Sully. Miracolul de la Raul Hudson

O intamplare adevarata si coplesitoare despre incredere si precizie, dar si un pic despre eroism si miracole. Cuvantul miracol da un plus de emotie acestei intamplari, insa cred ca este vorba de mult mai mult de atat. De incredere in fortele proprii, de stapanire de sine, de putere, precizie si coordonare, de experienta (in navigatia aeriana, in cazul de fata).

 

Sully. Miracolul de pe Raul Hudson

Distributia: Tom Hanks (capitanul Chesley “Sully” Sullenberger), Aaron Eckhart (Jeff Skiles, copilotul lui Sully), Laura Linney (Lorraine, sotia lui Sully).

Regia: Clint Eastwood

Scenariul este scris de Todd Komarnicki, avand la baza cartea Highest Duty, scrisa de Chesley “Sully” Sullenberger si Jeffrey Zaslow.

Din 9 septembrie 2016, filmul este distribuit de Freeman Entertainment.

 

Pe 15 ianuarie 2009, pe apele raului Hudson, a aterizat fortat un Airbus A320, avand 155 de pasageri la bord. Avionul a planat si a aterizat perfect paralel cu apa. Capitanul Chesley “Sully” Sullenberger a reusit sa salveze viata tuturor persoanelor aflate la bordul aeronavei sale, alegand sa aterizeze pe apa in loc sa se intoarca pe pista. Lumea il vede ca pe un erou acum, insa ancheta care urmeaza ameninta sa ii distruga cariera.

Nu ne-a avertizat nimeni. Nu ne-a spus nimeni ca ambele motoare ni se vor avaria la o altitudine mai joasa decat a oricarui alt avion din istorie.

 

M-a impresionat mobilizarea exemplara a fortelor de salvare, dar si calmul de care da dovada Sully pe tot parcursul acestei experiente: atat atunci cand se afla la comanda avionului, cat si in timpul anchetei. Tom Hanks este magistral in rolul capitanului Sully: inteligent, calm, puternic, sigur pe el, dar si induiosator pe alocuri. Si Aaron Eckhart in rolul copilotului Jeff mi-a placut mult. Este carismatic, foarte calm si cu un simt al umorului destul de dezvoltat. In schimb, Laura Linney in rolul sotiei lui Sully nu a reusit sa ma impresioneze. O sotie de aviator, dupa mine, trebuie sa fie o femeie puternica, iar Laura Linney nu este deloc asa in acest film. Nu da dovada de tarie de caracter si nici nu emotioneaza, nu reuseste sa-si faca publicul feminim sa empatizeze cu ea.

Nu m-am gandit niciodata ca un avion poate sa fie avariat in zbor de un stol de pasari, dar nu imi voi lasa zborurile viitoare influentate de aceasta poveste. Din contra, filmul mi-a aratat ca increderea este totul. Daca avem incredere in noi (si in cei de langa noi, uneori), orice provocare poate fi depasita cu bine.

Mi-a placut muzica si mi-a placut modul in care a fost transpusa povestea pe ecrane. Derularea anchetei se impleteste frumos cu cele 208 secunde in care avionul aterizeaza fortat pe apa. Filmul “Sully: Miracolul de pe raul Hudson” copleseste, povestea emotioneaza si sunt momente in care te trezesti ca ai lacrimi in ochi. Pur si simplu, esti acolo in avion, una din cele 155 de persoane.

Mi-a placut mult filmul, trebuie sa caut acum si cartea sa o citesc.

Sa aveti vizionare placuta!

 

Comments

  1. Pingback: SULLY este despre pareristi - CINEMIL.ro - Placerea de a fi cinefil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *