Don’t Breathe (Omul din intuneric)

Omul din intuneric este bolnav. Un film bolnav. Povestea este originala si interesanta, iar filmul este misterios si plin de tensiune, pana intr-un punct cand o ia grav pe aratura, dupa parerea mea. Din acel moment eu una m-am ingrozit si aproape ca nu am mai respirat pana la final.

Don’t Breathe (Omul din intuneric) 

Regia: Fede Alvares

Distributia: Stephen Lang (orbul – omul din intuneric), Jane Levy (Rocky), Dylan Minnette (Alex), Daniel Zovatto (Money).

Din 26 august filmul este distribuit de InterComFilm Distribution.

 

 

Trei prieteni patrund in casa unui om cu gandul de a-l jefui. Barbatul pare o tinta usoara, este in varsta, singur si izolat, ba pe deasupra si orb. Insa lucrurile nu stau chiar asa cum se asteaptau ei. Omul din intuneric a fost militar, a luptat in Iraq si este foarte bine antrenat, chiar si “in intuneric”, astfel ca el devine un adversar cu adevarat periculos.

Mi-a placut mult aceasta idee a filmului. Un om orb, vulnerabil, pe care initial il compatimim, se transforma in momentul in care este atacat: devine puternic si ne uimeste cu instinctele sale. 

 

Producatorul Rob Tapert afirma: “Omul din intuneric  pune un accent nou pe thrillerul de suspans, creand un scenariu in care simturile personajelor sunt intensificate. Evita cliseul, angajand audienta intr-o dilema morala. Cine actioneaza corect si cine greseste? Si nu stii precis cum se va incheia povestea, ceea ce adauga un plus de tensiune.”

Nu cred ca exista corect sau gresit in acest film, eu una nu am putut sa rezonez cu niciunul din aceste personaje. La inceput credeam ca-mi place omul din intuneric, ca el este omul bun, ca ceea ce face el este corect. Dar nu am putut sa fiu de partea lui pana la final. Si nu pentru ca as fi eu o mare feminista (da, recunosc, m-a incantat maxim momentul cu sperma, dar asta nu consider ca dovedeste in vreun fel feminismul din mine) , ci pentru ca omul din intuneric este bolnav.

Stephen Lang este absolut magnific in interpretarea omului din intuneric. Este vulnerabil, dar este puternic si luptator. De asemenea, Rocky este puternica si luptatoare, iar Jane Levy are momente in care ne arata acest lucru, dar are si momente in care nu transmite nimic. Nu pot sa spun ca mi-a placut. Dar, mi-a placut mult Dylan Minnette, in rolul lui Alex, pustiul indragostit de Rocky care vrea doar sa petreaca mai mult timp alaturi de ea. Este un copil cumintel si inocent, care intra intr-o lupta mult prea mare pentru el.

 

Filmul “Omul din intuneric” se afla la granita dintre horror si thriller. Socant, foarte bine realizat din punct de vedere vizual, cu personaje bine construite si interpretate, filmul te captiveaza pe intreaga durata a sa. Este si scurt (88 minute), ceea ce il face sa fie un film destul de alert. Finalul mie mi-a lasat deschisa posibilitatea unei continuari si asa bolnav cum am zis eu ca este filmul, abia astept sa apara o continuare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *