Sighisoara

Ploua cand ne-am vazut ultima oara.

M-am bucurat enorm ca ne-am revazut atunci, iar ploaia cred ca ne-a facut chiar bine. Printre picaturile de ploaie ne-am privit altfel, bland si duios, direct in suflete. Si poate ca ploaia aceea ne-a vindecat. Nu te-ai schimbat deloc… aceeasi culoare, acelasi farmec, mereu tu… intotdeauna noi.

Sighisoara

Sighisoara (in germana Schäßburg, in maghiara Segesvár) este unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Romaniei. Cetatea a fost alcatuita initial din 14 turnuri si 4 bastioane, astazi existand doar 9 turnuri si 3 bastioane. In decursul anilor, Sighisoara a cunoscut multe valuri de popoare migratoare, suferind de fiecare data in urma acestora. (ex: marea invazie tatara, miscarea habsburgica…)

Iubesc Sighisoara si am sa revin cu drag in acest orasel medieval ori de cate ori voi putea. In 2010 m-am indragostit de Sighisoara, era iarna pe atunci… dar, indiferent de anotimp, orasul Sighisoara are un farmec aparte. Este aproape imposibil sa nu iubesti Sighisoara, dupa ce vei ajunge acolo.

Iti spun ca este musai sa urci la Scoala din Deal si in Turnul cu Ceas. Si ti-as mai recomanda sa te plimbi pur si simplu prin cetate, fara o directie anume. Sa respiri Sighisoara si sa admiri tot ceea ce vezi in jurul tau.

Pentru a ajunge la Scoala din Deal trebuie sa urci cele 176 de trepte acoperite. Scoala din deal este una din primele scoli din Transilvania, atestata in 1522. (actualmente Liceul Teoretic Josef Hatrich)

 

Dupa ce urci scara acoperita si ajungi la Scoala din Deal, vei vedea si Biserica Evanghelica din Deal si Cimitirul Sasilor. Biserica Evanghelica din Deal este inchinata Sfantului Nicolae si este a patra biserica gotica ca marime din Transilvania.

Cimitirul Bisericii Evanghelice din Deal este spectaculos datorita amenajarii peisagistice si pietrelor funerare vechi, din secolul al XVIII-lea.

 

cimitir Sighisoara

 

Turnul cu Ceas este simbolul Sighisoarei. Turnul cel mare al portii din fata are 64 de metri inaltime si este unul dintre cele mai expresive monumente de arhitectura militara din Transilvania. Ceasul este construit in Elvetia si este decorat cu statui din lemn de tei – operele sculptorului Johann Kirschel – care infatiseaza zeii pagani ce personifica zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.

 

collage Sighisoara

 

Mie imi place mult sus in turn. Odata pentru ca ador sa vad orasul de sus si oriunde ajung in lume caut un turn sau un punct inalt de unde sa observ orasul. Dar si pentru ca aici in Turnul cu Ceas al Sighisoarei, pe balustrada din lemn sunt trecute distantele in km din Sighisoara pana in cele mai mari orase ale lumii. Mai mult, iti arata si directia in care trebuie sa mergi catre destinatia dorita. Pana in New York City sunt 7431 de km din Sighisoara. Pana la Paris sunt doar 1680 km, pana la Roma 1096 km si pana la Berlin sunt 1057 km.

 

collage Sighisoara 2

 

Nu vreau sa va dau prea multe detalii ‘tehnice’, caci le gasiti si singuri pe wikipedia sau google. Vreau doar sa va invit sa traiti si voi macar pentru o zi in Sighisoara. Este un orasel cochet, frumusel si tare drag mie.

Enjoy. Si te astept apoi aici sa-mi povestesti experienta ta.

 

Comments

  1. Pingback: Turul Romaniei – Fa-te auzit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *