Elizabeth a disparut

Elizabeth a disparut de Emma Healey este un roman psihologic aparut recent la Editura Litera. Este o poveste apasatoare despre batranete si suferinta mentala. Batranetea este urata si grea, spune o vorba din popor. Dar noi tinerii nici nu ne putem imagina ce inseamna aceasta. Eu am vazut la bunicii mei si am inteles cat de mult conteaza stilul de viata pe care il adopti, dar si personalitatea pe care o ai. Este cumplit sa te simti singur si neputincios, sa nu iti mai gasesti identitatea, sa nu iti mai amintesti lucruri din trecutul tau, sa uiti lucrul pe care il faceai in secunda in care te-a intrerupt cineva sau te-ai miscat din locul respectiv.

Elizabeth a disparut

 

Elizabeth a disparut este tragedia din viata lui Maud. Din viata ei prezenta. Adevarata tragedie din viata lui Maud este insa alta, iar autoarea romanului – Emma Healey – impleteste frumos trecutul lui Maud cu prezentul, reusind sa ne emotioneze si pe alocuri sa ne amuze putin.

Elizabeth a disparut spune Maud si nimeni nu o crede. Nici Helen, fiica ei; nici Peter, fiul lui Elizabeth; nici politia. Femeia este in varsta si sufera de o dementa senila, dar isi doreste cu disperare sa-si gaseasca prietena disparuta. “Singura prietena care mi-a mai ramas.” Astfel ca, inarmata cu biletele scrise de ea pentru ea insasi, Maud incearca sa descopere adevarul. Doar ca aceasta cautare o conduce undeva in trecut, la o alta disparitie misterioasa, si anume disparitia surorii ei mai mari, Sukey.

 

Este cumplit sa uiti lucruri, sa nu iti recunosti copii si chiar sa nu te mai poti bucura de o carte. “Cu cativa ani in uma, as fi fost ingrozita de mine insami – sa ma uit la televizor in plina zi! Dar ce altceva sa fac? Uneori, citesc, dar intriga romanelor nu mai are sens si nu-mi amintesc niciodata unde am ramas.”, spune Maud. Faptul ca vocea romanului este a lui Maud face povestea verosimila si cititorul empatizeaza mai usor cu personajul, iar acest lucru mi-a placut cel mai mult la carte.

Povestea lui Maud este captivanta, plina de suspans, dar si foarte emotionanta. Finalul este pe atat de surprinzator, pe cat este de induiosator. Mi-a placut destul de mult cartea si m-as bucura sa o citeasca cat mai multe persoane. Daca nu pentru investigatia disparitiei (sau a disparitiilor mai bine spus), atunci pentru a intelege cat de grea este batranetea si cata durere aduce pierderea memoriei. Pentru a intelege cum putem sa-i ajutam pe batranii pe care ii avem langa noi, dar si pentru ca, intr-o zi, vom ajunge si noi la 80 de ani (speram).

 

 

Romanul “Elizabeth a disparut” scris de Emma Healey a fost distins cu premiul Costa pentru roman de debut.

“O poveste captivanta de viata. O istorie extraordinara despre o tragedie obisnuita.” – Independent

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *