„Sinaia la pas” – drumetii urbane prin istoria si cotidianul unui loc

Obisnuim sa mergem in vacanta la munte, la mare, in marile orase ale lumii sau in croaziere, sperand sa traim momente memorabile. Cum ar fi insa, sa putem alege sa calatorim in timp? Sa traim pe viu marile momente ale istoriei, sa ii redescoperim intr-o alta lumina pe cei care au marcat istoria nationala si universala prin stralucirea lor? Cum ar fi sa il vizitam pe Ion Luca Caragiale in Casa Gentillini din Sinaia, cladire care se gaseste si astazi pe str. Avram Iancu la nr. 28? Am fi surprinsi sa vedem ca isi creeaza schitele intr-o modesta anexa din spatele casei. Ne-ar povesti ca isi gaseste lesne inspiratia in desele sale calatorii cu trenul de placere, intre Bucuresti si Sinaia. Sau poate ar povesti despre lunga sa amicitie cu George Matheescu, cel mai longeviv primar al orasului Sinaia. De fapt, se spune ca remarcabilul edil sinaian, considerat parintele orasului modern, l-a inspirat pe Conu’ Iancu in alcatuirea celebrului sau personaj “Mitica”.

Cum ar fi ca, trecand prin Sinaia Noua, cartierul Cumpatu de azi, sa auzim revarsandu-se din Vila Luminis acordurile compozitiilor cu care maestrul Enescu a cucerit intreaga lume? Sau i-am putea urmari cantand alaturi de el pe discipolii sai, Yehudi Menuhin si Dinu Lipatti, ei insisi deveniti maestri intre timp.

“Pentru mine, Enescu va ramane una dintre veritabilele minuni ale lumii. (…) Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de o inegalabila frumusete.”, spunea Yehudi Menuhin despre maestrul sau.

Sinaia, orasul elitelor

Dintre sutele de pachete de vacanta, anul acesta am putea sa alegem unul cu adevarat extraordinar, avand ca destinatie locul care este, poate, ultimul refugiu veritabil al elitelor romanesti. Propunerea noastra este una in premiera: patru zile, patru trasee, in locuri incarcate de istorie, la Sinaia, in orasul cu cele mai multe monumente de arhitectura pe cap de locuitor din Romania. „In orasul unde casele nu aveau numere postale, ci purtau numele proprietarilor, nume de flori sau de femei, densitatea valorii iti taie deseori respiratia, atunci cand umbli pe strazile ce inca mai pastreaza urmele pasilor unor ilustre personalitati”, spune arhitectul Dan Manea, in cartea sa “Sinaia, Orasul Elitelor. O calatorie la Sinaia este sinonima intoarcerii in timp, pe un taram unde isi gasesc expresie demnitatea, cultul pentru frumos, respectul pentru oameni si natura sau obisnuinta lucrului bine facut, valori care au format Romania moderna si dupa care aspiram mai mult decat oricand in prezent.

O vizita la Castelul Peles ne-ar putea prilejui celebrarea semicentenarului acestuia, impreuna cu imparatul Franz Joseph, imparateasa Elisabeta, familia imperiala a Rusiei sau cu printul Eduard al Angliei.

In pelegrinarile noastre prin Sinaia l-am putea saluta pe Nicolae Iorga, aflat pe prispa Manastirii Sinaia, atunci cand nu il gasim aplecat asupra mesei sale de lucru din casa ce i-a apartinut, aflata si in prezent in cartierul Furnica. Sau am putea sa dam mana cu Nicolae Titulescu, proaspat intors in tara, din Elvetia, ca sa isi petreaca vacanta in casa de pe Cumpatu a nepotului sau de la sora, colonelul Sergiu Nenisor, devenit seful lui de cabinet. Ocazie cu care am putea sa il felicitam pentru alegerea sa ca Presedinte al Ligii Natiunilor de la Geneva. Ajunsi pe Bd. Carol I, in dreptul Vilei Boiarol, am putea schimba o vorba cu insusi proprietarul acesteia. Pentru ca, iesind din casa in care scrie si locuieste ne-ar fi dat binete chiar Titu Maiorescu, intemeietorul Junimii.

Oriunde am fi, am inspira, pur si simplu, parfumul influentei frantuzesti, in notele sale cele mai rafinate. Pentru ca Sinaia este singurul oras din Romania construit special pentru a crea o ambianta dedicata varfurilor societatii romanesti. Sinaia a fost nu doar o a doua capitala a Romaniei in vremurile sale de glorie, ci si un veritabil mic Versailles.

Arhitectul Dan Manea propune cititorilor spre vizitare, in premiera, un numar de patru trasee tematice prin Sinaia, care grupeaza cladiri monumente de arhitectura sau case de autor, intitulate astfel datorita arhitectilor celebri care le-au proiectat, a caror poveste poate fi regasita in cartea sa. Cladirile de o valoare arhitectonica deosebita pe langa care trecem astazi fara sa le cunoastem istoria, asteapta sa fie redescoperite si apreciate la justa lor valoare. Cartea “Sinaia, Orasul Elitelor” ne spune povestea multora dintre ele, iar harta ce o insoteste ne invita la o plimbare la pas prin istoria Sinaiei de ieri si de azi.

Primul traseu, intitulat “De la origini la apogeu”, ne poarta in sus si in jos, prin zonele care au marcat devenirea orasului, incepand cu urmele primelor asezari monahale pastrate in monumente precum Crucea Molomot sau Manastirea Sinaia, pana spre emblematicul Castel Peles, marturie a statutului de capitala de vara si resedinta regala, pe care le detinea Sinaia. Strazile sinuoase alterneaza cu aleile pline de farmec si nostalgie, pe care le poti strabate pe rand, fie in incinta Pelesului, fie in afara ei, prin oras.

Al doilea, intitulat “Preumblare la sosea”, urmareste zona traditionala de promenada, unde, de-a lungul bulevardului Carol 1, pot fi descoperite ipostaze de nou si vechi, de istorie si cotidian. Acest traseu se extinde printr-o zona valoroasa, intitulata „Nostalgii la periferie”.

Parcurgand un alt itinerariu propus de catre autor, “Turul cladirilor centenare”, rememoram inceputul de secol al XX-lea, epoca de aur a Sinaiei, definita in aceasta ipostaza si de cladirile centenare: Hotel Regal, Hotel Palace, Hotel Caraiman, Casino, grupate in jurul Parcului Central, ramas pana astazi principala atractie a orasului.

Ultimul traseu, “Orasul amfiteatru”, este o drumetie in sine pe pantele impadurite, strabatute de strazile intortocheate ale orasului. Te simti cuprins de frumusetea alternantei de imagini, intrerupta de surpriza unor deschideri panoramice spre orasul din vale, ori spre golul alpin al muntelui. Te afli in locul unde poti intelege cel mai bine dialogul dintre oras si munte, dintre cadrul construit si cel natural.

In premiera pentru Romania, o carte despre un oras are “atasata” o harta digitala care intregeste si in mediul online un tablou ce zugraveste modul in care Sinaia straluceste, din alte perspective decat cele cu care ne-am obisnuit. Pe site-ul cartii cei interesati vor gasi o versiune electronica a traseelor, in care toate cele 127 de obiective propuse spre vizitare sunt localizate prin GPS cu ajutorul solutiei de harti digitale oferita de GPSMAPS, liderul hartilor digitale vectorizate GPS din Romania. Harta este optimizata inclusiv pentru dispozitivele mobile.

“Sinaia, Orasul Elitelor” este o invitatie adresata oricaruia dintre noi sa descoperim si sa cunoastem trecutul, pentru a putea sa il pretuim. “Poate ca nu vom reusi niciodata sa transmitem adevarata mare lectie de arhitectura si istorie pe care ne-au predat-o inaintasii nostri prin tot ceea ce i-a legat de frumosul oras Sinaia. Dar, cu siguranta, atunci cand vom intoarce, fiecare dintre noi, ultima fila a acestei carti, tara in care traim si orasul in sine le vom fi vazut cu alti ochi.”, afirma autorul sau, arhitectul Dan Manea.

Viziteaza 150 de ani de istorie si arhitectura! Apoi citeste despre ei! Sau invers.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *