Importanta operatiei de reconstructie a sanilor dupa mastectomie

Una din sase femei sufera de cancer mamar, iar principala cauza care sta in calea diagnosticarii acestuia intr-un stadiu incipient este frica. Astfel, optiunile de tratament devin dificil de urmat, dureroase si epuizante, iar mastectomia ramane cea mai indicata procedura care asigura sanse de supravietuire. Multe femei castiga lupta cu aceasta boala, insa dupa trauma suferita, ele trebuie sa isi refaca forma corpului si identitatea de gen, asa ca reconstructia sanilor este procedura ideala prin care isi pot recapata echilibrul psihologic.

Reconstructia mamara, reconstructia unui atribut al feminitatii

In Romania, in fiecare an, aproximativ 8000 de femei sufera mastectomii partiale sau totale. Necesitatea reconstructiei mamare este justificata de faptul ca femeile sufera o interventie chirurgicala mutilanta asupra unui atribut al feminitatii, care determina o trauma psihica, cu rasunet in plan familial, social si profesional. Cu toate acestea, doar doua procente dintre femeile care au suferit mastectomie totala au apelat si la reconstructia mamara.

Operatia de reconstructie face posibila refacerea formei si marimii sanilor dupa indepartarea glandelor mamare in urma mastectomiei si este foarte important ca pacientele sa inteleaga ca aceasta interventie restabileste echilibrul emotional si nu cauzeaza sub nicio forma recidiva cancerului.”  afirma dr. chirurg estetician Calin Dobos.

Interventia de reconstructie este indicata dupa aproximativ 12 luni de la efectuarea operatiei de mastectomie, de comun acord cu oncologul, deoarece in cazul in care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, interventia trebuie amanata pana la incheierea tratamentului. Reconstructia se poate realiza prin doua metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de tesut propriu al pacientei sub forma de lambouri.

In cazul in care pacienta alege metoda de reconstructie a sanului cu implant,  este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic sa fi trecut suficient timp, astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie. Acest procedeu se poate realiza fie folosind direct implantul, fie folosind un expander tisular care sa intinda tesuturile, inainte de efectuarea implantului.” a adaugat dr. chirurg estetician Calin Dobos.

Pentru femeile trecute de varsta de 40 de ani care au alaptat, reconstructia presupune si simetrizarea sanilor, procedura prin care sanul sanatos trebuie adus la dimensiunile sanului nou. Din pacate, simetrizarea sanilor dupa mastectomie sau consumabilele, precum plasa sau bustiera, nu sunt decontate CNAS, ci doar implantul si expanderul.

Femeile sunt mai motivate de ratiuni estetice, decat de sanatate

Prima statistica nationala privind amploarea operatiilor estetice din Romania, realizata de Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania arata ca, in 2015, peste 4000 de femei au beneficiat de augmentare mamara prin implanturi, majoritatea cu silicon. Dintre acestea, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstrucţie mamara dupa mastectomie, in vreme ce mai bine de 3900 de romance au facut aceasta interventie din ratiuni pur estetice.

 

Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 15 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada si Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.

Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual reprezinta cartea de vizita a Dr. Calin Dobos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *