Nesfarsita goana dupa elefant

Cine i-a iubit pe Huckleberry Finn si Tom Sawyer, cu siguranta ii va indragi pe Thaddeus Hawkins si Cissie Kennan. Nesfarsita goana dupa elefant spune aventura plina de peripetii a celor doi copii, Tad si Cissie, alaturi de elefantul lor, Khush.

Tad este un baietel orfan, crescut de matusa sa si explorat la maxim de catre aceasta. Cand aude ca in orasul lor Markle  a venit un om cu un elefant, Tad fuge sa vada si el spectacolul. Cine s-ar fi gandit ca acest spectacol ii va schimba pentru totdeauna viata?

Astfel incepe calatoria vietii lui alaturi de elefantul Khush. Tad este atat de sfios si supus, de iti este imposibil sa nu-l indragesti imediat. Este timorat datorita matusii care ii spunea mereu ca nu este nimic de capul lui. Dar cum a primit numeroase laude de la dl. Kennan pentru cat de bine il tesala si il ingrijeste pe Khush, Tad a devenit putin mai increzator, a prins curaj si putere si nu a mai vrut sa se desprinda de elefant si de familia Kennan.

Cu toate ca Cissie este o copila aroganta, careia ii place sa domine, atunci cand este gata sa renunte, Tad este cel care o convinge sa mearga mai departe. Are grija de Cissie, la fel cum are grija si de elefant. Cand esti alaturi de persoana careia ii pasa, poti traversa intreaga America si asta este tot ce conteaza.

 

Din Pennsylvania pana in Nebraska, Tad si Cissie merg cu trenul, merg apoi cu o pluta pe raul agitat, dar si cu vaporul cu aburi, pentru a ajunge intr-un loc sigur, acasa la Ketty, o prietena de familie a lui Cissie. In aceasta goana a lor, copiii sunt urmariti de un negustor si sotia acestuia, care vor cu orice pret sa intre in posesia elefantului.

Tensiunea cartii este bine dozata, iar finalul este de-a dreptul surprinzator. Mi-a placut foarte mult episodul din tren si prietenia care s-a legat intre Tad si domnisoara Whitwell. O calatorie te dezvolta, te schimba ca individ, iar atunci cand pe drum iti faci si prieteni si te deschizi povestindu-le viata ta, nu poate sa fie decat un lucru minunat.

Am redescoperit copilaria pentru un weekend si mi-a placut mult cartea si sentimentul pe care mi l-a lasat dupa lectura. Ce mi-ar fi placut sa aduca in plus acest roman de aventura si mister? O harta cu drumul copiilor din Pennsylvania pana in Nebraska. Cred ca i-ar captiva pe copiii si adolescentii care citesc cartea si poate chiar i-ar determina sa studieze putin geografia Statelor Unite.

 

Nesfasita goana dupa elefant

de Gillian Cross, laureata a Carnegie Medal

Editura Corint Junior, Colectia Aventura si Mister

“Un clasic indiscutabil”, dupa cum afirma Sunday Times.

Pentru acest roman, autoarea Gillian Cross a primit premiile Whitbread Children’s Novel Award si Smarties Prize, premii acordate celor mai talentati autori de literatura pentru copii din Marea Britanie si Irlanda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *