Alegeri Locale 2016. Feeling…

Feeling… disgusted, disappointed, pissed off, meh si… astept sa continuati voi lista.

Duminica. 5 iunie 2016.

Alegeri Locale 2016, Bucuresti.

Sunt membru in comisia de vot. Echipa este tanara, pare draguta… imi place. Sunt entuziasmata, ca de fiecare data (pentru cine nu stie: din 2004 particip la sectia de votare, pentru inceput am fost observator, iar mai apoi am intrat ca membru in comisie). Dar… exista un dar, pam-pam.

 

 

Aseara, in noapte tarziu, cand numaram noi frumos buletinele de vot, nu imi venea sa cred. Aveam ochii rosii si imi lacrimau… De ce? Poate de oboseala, de tristete, de nervi sau de toate la un loc… Nici eu nu stiu.

Unde au fost duminica toti oamenii frumosi care dupa #Colectiv au iesit in strada si au cerut o schimbare in bine, in Romania? Au fost la vot foarte multe persoane in varsta, persoane nostalgice care au votat cum au stiut ele mai bine, pentru un viitor mai bun pentru nepotii lor. Tu, nepoate, unde ai fost si de ce nu ai iesit la vot?

Nu am sa astept un raspuns, pentru ca nu vreau sa fac politica acum. De fapt, intentia mea era sa scriu despre noi, romanii. Despre reticenta, despre nepasare, despre bun simt si diplomatie.

Cei care au mers ieri la vot stiu ca noul sistem electoral prevede scanarea actului de identitate, pentru a preveni furtul/votul multiplu. Doar ca ar trebui sa fie minim 2 operatori de tableta pe fiecare sectie de vot, zic eu umil asa. Nu pot intra mai mult de 5 persoane in sectie, stiu, dar operatorii sunt oameni, nu roboti, si vor si ei sa mearga macar la buda, daca nu vor chiar si o pauza de masa sau de odihna.

Durerea mea cea mare de ieri a fost… omul. Omul care nu a stiut sa se poarte decent. Fie el votant sau membru de comisie. 

Asa cum este obisnuit, romanul intra in sectia de vot, cauta repede cu privirea litera/strada lui si se duce glont catre  masuta respectiva. Insa deodata, cineva tipa la el: “Buletinul”, “La prima colega” (aratand cu degetul totodata catre prima colega) sau “Stati acolo.” (Zic ca mai bine ne jucam cu votantii 1,2,3, la perete stai – macar era amuzant.). Totul suna foarte impunator, socant si demoralizant. Nu tu “va rog”, nu tu “imi pare rau, dar trebuie sa asteptati”, nu tu “procedura s-a schimbat, haideti sa va explic cum functioneaza”. s.a.

Unele persoane au reactionat decent si au glumit chiar: “Nu am buletin, am carte de identitate.”. Alte persoane au fost bulversate si dupa ce si-au exercitat dreptul de vot au plecat nedumerite din sectie. Persoanele in varsta s-au speriat si au fost reticente la scanarea actului de identitate (pentru ca nimeni nu le-a explicat frumos ce se intampla). Iar persoanele impulsive au reactionat imediat, ridicand tonul. Atunci, comisia, in loc sa fie diplomata si sa vorbeasca frumos, ridica si ea tonul. Si asa incepe un adevarat concurs de vocalize intre comisie si votanti.

Si acesta este doar un exemplu. Mai am cateva, fie ca mai vreti, fie ca nu.

Spre exemplu. Comisia ii da buletinele de vot si omuletul intra in cabina cu ele. Iar aici, omuletul isi da seama ca nu stie ce are de facut. Iese cu unul din buletinele de vot, il deschide si intreaba: “Unde trebuie pusa stampila?” si atunci comisia tipa la unison “Inchideti buletinul”, “Nu ne aratati.” etc. Ce sa mai faca saracul votant atunci cand comisia se isterizeaza asa?

Spuneam ca mai am cateva exemple, dar m-as opri totusi aici, nu inainte de a sublinia un lucru.

Membrilor comisiei de vot ar trebui sa li se faca un instructaj inainte, pe langa cel despre procesul de vot in sine. Un instructaj despre cum sa comunici si sa te porti cu un votant, cum sa reactionezi in anumite situatii si eventual sa se dea si un scurt examen practic dupa instructaj. Si sa fie repartizati la sectii doar cei care au bun simt si care stiu sa se poarte si sa comunice.

 

Si as mai veni cu o idee, daca imi permiteti. Doar asa ca sa facem haz de necaz. Nu vreti ca urmatoarele alegeri electorale sa se tina pe facebook? Cu hastag-urile bine gandite, decent, transparent, in asa fel incat votul sa se desfasoare lejer si modern. Sunt convinsa ca o numaratoare paralela va fi mult mai usor de facut si rezultatul final va fi mult mai corect.

 

Comments

  1. Raluca

   Pentru ca imi place sa comunic, sa observ si sa ma implic. Pentru ca este nevoie de oameni drepti, care sa supravegheze ca numaratoarea sa fie corecta, pentru ca vreau o schimbare (si nu sunt singura).

 1. valeriu

  Ai mare dreptate cu votul pe facebook.. dar si eu vad in internet o alternativa, il putem folosi si in demersul de a ne conduce tara, comunitatea..
  Dar fiecare este dator sa se implice activ iar internetul ne ofera posibilitatea sa ne adunam cu totii intr-un singur loc.

  Mi-a placut articolul tau! si eu m-am gandit de ce nu au iesit la vot, am scris pe blogul meu..
  dar mai conteaza acum?? s-a votat iar urnele stau inchise pentru urmatorii ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *