Parisul meu

Turista in Paris, am fost coplesita de acest oras, are asa un vibe fain, un farmec aparte si nu cred ca gresesc daca afirm ca este un oras cu adevarat magic.

 

Am sa revad cu mult drag orasul, ori de cate ori voi putea. Pana atunci insa, am incercat sa raspund unei provocari si sa descopar mesajul ascuns din cartea despre Parisul lui Horea Porumb.

Parisul e mai mult, mult mai mult decat un oras. E o stare de spirit, ca si New York City. , scrie Horea Porumb in cartea sa.

Parisul meu

 

Imi place sa cred ca am descoperit mesajul ascuns din aceasta carte. Parisul meu. Din jurnalul unui francez prin adoptie este o carte cu suflet,  o carte care ne dezvaluie un Paris altfel decat cel pe care il vedem noi turistii.  Autorul vorbeste despre corectitudine, despre ceea ce este politically correct mai exact. Pentru ca “Cine a calatorit prin lume stie ca in Occident cainii nu umbla cu colaci in coada si ca in tara drepturilor omului omul are motive suficiente de a-i fi sila.”, parafrazeaza autorul un cuplu de francezi care au plecat la Moscova pentru un vernisaj si nu au vrut sa se mai intoarca.

Paris ori Bucuresti, realizam ca astazi nu mai este loc pentru oamenii de valoare. Autorul Horea Porumb, profesor universitar, confirma ca “nulitatile” pe care le-a vazut trecand prin scoala au acum posturi importante, detin monopolul si si-au imprimat mediocritatea pretutindeni.

Sunt cateva povesti de viata interesante in aceasta carte, povesti care educa cititorul. Asa este, spre exemplu, povestioara cu calugarul de la Muntele Athos, din care intelegem ca orice decizie ne apartine doar noua, trebuie sa invatam sa ne asumam alegerile in viata, asa cum sunt ele, sa ne bazam pe ceea ce avem in suflet si pe ceea ce suntem. Iar lui Dumnezeu doar sa-i multumim si atat.

Parisul meu de Horea Porumb este o analiza a societatii in care traim. O analiza din care avem foarte multe de inteles si invatat, depinde doar de noi cat de adanc reflectam asupra expunerilor din aceasta carte. Depinde doar de noi. Si cum spune autorul “Ma astept la crunte dezamagiri. Dar totusi… sper! ”

Inchei cu indemnul lui Horea Porumb: H.S.M.S. (Iar daca va intrabati ce inseamna, nu am sa va spun. Veti afla singuri citind aceasta carte.)

 

Si mai este ceva. As vrea sa mentionez faptul ca Horea Porumb a facut inconjurul lumii in 81 de zile cu rucsacul in spate si cu autostopul. A fost pe jos la Machu Picchu, trecand 2 munti de 4000 metri. Este un lucru de admirat si chiar de urmat, de ce nu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *