ISIS. Califatul terorii

Cartea ISIS. Califatul terorii de Loretta Napoleoni, aparuta la Editura Corint, in colectia Corint Istorie, ne explica modul in care functioneaza aceasta organizatie terorista, care in numai trei ani a ocupat un teritoriu de mari dimensiuni in Siria si Irak si care incearca sa propuna un tip de stat.

“Astazi, steagul negru cu auriu al IS flutura deasupra unui teritoriu mai mare decat cel al Marii Britanii sau al Texasului, de la tarmul mediteraneean al Siriei pana in inima Irakului, in zona tribala sunnita. ”

 

Loretta Napoleoni este o jurnalista experta in terorism international care a studiat atent criza din Orientul Mijlociu, Statul Islamic si actele sale de terorism, ba chiar a mers in zonele de conflict pentru a se documenta, si a scris aceasta carta intr-o maniera neutra, fara emotie si foarte bine documentata, reusind sa raspunda la rece unor intrebari esentiale precum: Cine este ISIS, ce vrea, ce motiveaza atatia occidentali sa se alature organizatiei?

 

ISIS = Statul Islamic din Irak si Siria, cunoscut si sub denumirea de ISIL (Statul Islamic din Irak si Levant) sau simplu IS (Statul Islamic). ISIS a fost creata oficial in 2013, insa aceasta organizatie terorista isi are originile la inceputul anilor 2000, provenind din Al Qaida.

Abu Bakr al-Baghdadi este conducatorul ISIS si autoproclamatul calif al Statului Islamic.

Calif este un titlu dat conducatorului civil si totodata religios musulman, care protejeaza integritatea statului si a credintei. Cuvantul “calif” provine din termenul arab “khalifa” care inseamna succesor, succesor al lui Mahomed.

Statul Islamic a observat si analizat, a invatat din trecut, iar acum avand resurse umane, financiare, dar si sustine politica, scopul ISIS este refacerea Califatului: eliberarea  teritoriilor vechiului Califat al Bagdadului de sub domnia tiranica a siitilor si anexarea Iordaniei si Israelul. Pana cu putin timp inainte de intemeierea Califatului putini jurnalisti au acordat atentiei Statului Islamic. Dar iata ca, in iunie 2014, ISIS a transmis o declaratie prin care anunta intemeierea Califatului. Califatul nu este mai violent decat alte organizatii armate, ceea ce il distinge de restul este folosirea tehnologiei moderne (ex: filmuletul cu decapitarea jurnalistului american James Foley).

Statul Islamic are ca principal obiectiv protejarea musulmanilor sunniti oriunde s-ar afla si foloseste o metoda brutala pentru a transmite mesajul sau unei audiente globale.  Prin imagini si clipuri video de o violenta extrema incarcate pe internet in formate usor de vizionat pe orice tip de dispozitiv si sharuite rapid in retelele sociale, IS a reusit sa transmita un mesaj puternic tinerilor emigranti musulmani din Europa ori Statele Unite: va fi acolo pentru ei si ii va proteja.

 

Cartea “ISIS. Califatul terorii” de Loretta Napoleoni m-a facut sa inteleg mai bine anumite lucruri despre Statul Islamic (ISIS), despre Califat, sa inteleg ce inseamna terorismul si ce se intampla astazi in lume. Este o carte obiectiva, bine documentata, impresionanta, pe care fiecare din noi ar trebui sa o citeasca si sa o inteleaga.

“Cunoaste-ti dusmanul” ramane cea mai importanta deviza in lupta impotriva terorismului. 

 

Comments

  1. Pingback: Topul vanzarilor GRUPULUI EDITORIAL CORINT la Bookfest 2016 - Fa-te auzit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *