Noi

Noi de David Nicholls este un roman frumos despre familie, iubire si regasire. Un roman echilibrat, nici prea siropos, nici prea dramatic, cu o poveste inteligenta, presarata pe alocuri cu diferite nuante de umor.

Vietile sexuale ale altora seamana intr-un fel cu vacantele altora; te bucuri ca s-au distrat, dar tu nu ai fost acolo si nu tii neaparat sa vezi fotografiile. 

 

Douglas si Connie sunt doi tineri total diferiti, avand doua stiluri de viata total opuse. Douglas este sceptic, pragmatic, bine calculat si organizat, pe cand Connie este libertina, spontana, jucausa si plina de viata. Sunt casatoriti, au impreuna un fiu adolescent pe nume Albie, iar acum, dupa mai bine de 20 de ani de casnicie, Connie vrea sa divorteze.

Eu consider ca noi doi ca un tot, ca sot si sotie, ne-am indeplinit misiunea. Am facut tot ce-am putut, iar acum trebuie sa mergem mai departe, pentru ca ne-am incheiat munca. 

Si spune acest lucru atat de nonsalant si direct, in miez de noapte, incat Douglas nici nu stie cum sa reactioneze. Vrea sa inteleaga ce s-a intamplat, sa poata sa repare relatia, sa-si salveze casnicia, dar oare mai are vreo sansa? Uneori, e mult prea tarziu. Pentru ca decizia celuilalt este deja luata si poti doar sa-ti prelungesti agonia si speranta, nu sa-l si opresti din noul drum pe care vrea sa apuce.

Douglas este consecvent si hotarat sa faca sa fie bine, sa o determine pe Connie sa ramana in viata lui.

Exista o vorba, repetata in cantecele de succes, care spune ca, daca iubesti pe cineva, trebuie sa-i oferi libertatea. Ei bine, asta e o prostie. Daca iubesti pe cineva, il legi de tine cu lanturi grele de fier.

O calatorie prin Europa este o modalitate buna de a se vindeca, de a se asculta si intelege unul pe celalalt, de a petrece mai mult timp impreuna si de a-si regasi iubirea. Astfel ca familia Petersen: Douglas, Connie si Albie (poreclit Bezea) pleaca in Marele Tur. Anglia, Franta, Tarile de Jos, Germania, Italia, Spania… si asa un dor de duca m-a cuprins citind cartea. Paris, Amsterdam, Florenta, Roma, Napoli, Berlin, Madrid… curand am sa plec si eu intr-un tur, al Romaniei deocamdata, dar cine stie cand detaliile din aceasta frumoasa carte ma vor ajuta intr-un mare tur al Europei.

Intr-un fel, calatoria lui Douglas vindeca si elibereaza, dar finalul romanului este surprinzator.  Lucrul care mi-a placut cel mai mult este calatoria prezentata in mai multe moduri posibile:

  • Calatoria fizica prin toate locurile frumoase mai sus mentionate.
  • Calatoria in trecut, la inceputul relatiei cu Connie, autorul imbinand foarte frumos prezentul cu momentele memorabile din trecut.
  • Calatoria interioara, prin intermediul careia Douglas analizeaza toate acele amintiri care au generat conflicte si regrete.

Romanul Noi de David Nicholls, aparut recent la Editura Litera, este o poveste frumoasa, autentica, desprinsa din viata unui cuplu normal cu probleme si neintelegeri, dorinte si pasiuni. Douglas este un personaj de care m-am atasat imediat, am trait si suferit alaturi de el, m-am bucurat pentru el si am sperat ca o sa fie bine. Connie nu prea mi-a placut, nici nu este un personaj foarte bine conturat, in schimb Albie mi-a devenit tare-tare drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *