Omul Perna

Cunosteam povestea Omului Perna, stiam cat este de trista, de dureroasa…dar mai stiam ca imi plac spectacolele regizate de Eugen Gyemant (Bullets over Lipscani, Indoiala, Jurnalul lui Adam si al Evei) si ca pot sa am incredere in talentul sau regizoral. Daca Eugen Gyemant spune despre spectacolul sau Omul Perna ca este o comedie neagra, atunci cu siguranta asa este.

Omul Perna

de Martin McDonagh

Regia: Eugen Gyemant

Distributia: Ionut Grama, Catalin Babliuc, Lucian Iftime, Dan Radulescu

Teatrul Act

Katurian (Ionut Grama) este un scriitor anonim de povesti macabre in care copiii sunt victime. El este interogat de doi detectivi, Tupolski (Lucian Iftime) si Ariel (Catalin Babliuc) referitor la o posibila legatura intre povestile scrise de el si o serie de crime petrecute in oras. Detectivii fac tot posibilul sa-l determine pe Katurian sa marturiseasca crimele, insa nu este atat de simplu: Katurian doar si-a imaginat niste povesti si le-a asternut pe hartie, nimic mai mult.

 

Michal (Dan Radulescu) este fratele mai mic al lui Katurian si el intelege povestile scrise de fratele sau intr-un mod cu totul diferit. Michal este senin si naiv, vrea sa-i asculte povestile lui Katurian, dar si sa descopere cat de veridice sunt. Il adora pe Purcelusul Verde, un personaj bun din povestile lui Katurian, poate singurul personaj bun.

 

Lucian Iftime si Ionut Grama mi-au placut mult. Sunt talentati, carismatici, energici, expresivi. Catalin Babliuc este extraordinar de fain in rolul detectivului agresiv, dar cu un suflet bun. Dan Radulescu este fabulos, se identifica foarte bine cu personajul sau. Jucaus si inocent asemeni unui copil, Dan Radulescu pur si simplu vrajeste publicul.

Decorul este deosebit, oglinzile iti dau sentimentul ca esti acolo, in sediul politiei, in sala alaturata salii de interogatoriu si privesti atent reactiile acuzatului. Tu il poti asculta, intelege ori judeca, il poti vedea, insa el nu te poate vedea pe tine.

Omul Perna, in regia lui Eugen Gyemant, este un spectacol care iti da fiori si te face sa te intrebi ce valoare mai are o poveste daca ajunge sa faca rau? Povestile ar trebui sa educe, sa bucure, sa dea speranta, sa modeleze, insa povestile lui Katurian ajung sa distruga. Dar, pana la urma, depinde de fiecare cititor cum interpreteaza povestea pe care o citeste si cat de bine stie sa delimiteze realitatea de fictiune. Omul Perna este un spectacol puternic, cu un mesaj foarte subtil, un adevarat carusel de emotii si multe rasturnari de situatie. Un spectacol viu, plin de naturalete, care pare ca ia nastere acolo, in fata ta.

Despre spectacolul Omul Perna, in regia lui Eugen Gyemant, au mai scris: Paul Dutu, Emil Calinescu, Daniela Bojinca.

Comments

  1. Pingback: Adevăr sau minciună? Candoare sau tortură? – B-Critic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *