La granita dintre viata si moarte

La granita dintre viata si moarte

de Cristian Brancu

Aparuta in noiembrie 2015 la Editura Leda, marca inregistrata a Grupului Editorial Corint, cartea lui Cristian Brancu este o carte de interviuri cu marii artisti ai Romaniei: Stefan Iordache, Badia Ernest Maftei, Anca Parghel, Dumitru Rucareanu, Adrian Paunescu, Gheorghe Dinica si Gabriel Cotabita. O carte care te copleseste de la primele randuri, care te invata ce inseamna sa traiesti frumos viata, sa iubesti si sa fii iubit.

Joi, 5 noiembrie, am fost la prima lansare a cartii, care a avut loc in prezenta unor personalitati din lumea teatrului, muzicii si televiziunii, la Hotel Marshal Garden. Banii stransi din vanzarea cartii au avut un scop caritabil: au mers la familia Mariei Ion, una din victimele tragediei #Colectiv, lucru care mi s-a parut extraordinar si care, recunosc, m-a determinat sa cumpar cartea. Nu credeam ca este genul meu de lectura, dar Cristian Brancu mi-a spus: “O sa-ti placa, o sa vezi.”.

 

Da, fix asa a fost. Mi-a placut mult!! Si m-a emotionat. Am realizat ca nu ai alta solutie decat sa traiesti fericit. Sa dai clipei stralucire de poveste, asa cum scrie autorul in cartea sa “La granita dintre viata si moarte”.

Interviurile sunt impartite in capitole, dar nu avem un cuprins. Poate este mai bine asa, cartea ajunge mai aproape de sufletul nostru, nu stim ce mare artist urmeaza sa-si spuna povestea si nici cate povesti de viata mai avem de aflat.

Calatoria noastra prin atatea povesti de viata se deschide cu cateva randuri despre Gabriel Cotabita si se incheie tot cu el. Dupa atatea povesti triste, avem un happy-end. Gabriel Cotabita a fost la granita dintre viata si moarte, a luptat pentru viata sa si a invins, lucru care pe mine ma bucura enorm, pentru ca ador muzica lui si pentru ca am atatea amintiri frumoase legate de cantecele sale. Sa nu uit: la aceasta lansare s-a auzit in boxe muzica lui Gabi Cotabita, dar si a celorlalti artisti intervievati de Cristi Brancu, muzica contribuind astfel la o atmosfera tare placuta pe toata durata evenimentului.

 

Fiecare poveste este unica, coplesitoare, puternica si atat de plina de viata, desi trista. Povestea Ancai Parghel, spre exemplu, femeia care a zambit mereu, oricat de greu ii era, oricata durere avea in suflet si in trup. A luptat, a zambit si a fost increzatoare pana in ultimul moment. Pentru ea, pentru noi toti cei care o indrageam, dar mai ales pentru baietii ei a fost puternica pana la final.

Povesti de viata pline de putere si de invataturi sunt prezentate in aceasta carte, autorul impletind frumos pasaje de interviu cu descrieri, amintiri, confesiuni sau informatii, rezultand astfel o lectura placuta, magica. Dintre toti acesti mari artisti despre Badia Ernest Maftei stiam cel mai putin, dar in capitolul dedicat lui am gasit cel mai impresionant indemn la o viata frumoasa. Si vreau sa inchei cu acest fragment, nu inainte de a va indemna sa cititi si voi aceste povesti minunate de viata.

Mai, copii, viata noastra balanseaza intre trei stari: iubirea, jocul si intelepciunea. Lucian Blaga a scris in “Poemele luminii” ca un copil spune razand ca iubirea si intelepciunea sunt jocul. Un tanar spune cantand ca jocul si intelepciunea sunt iubirea. Iar un om cu barba alba, ca mine, soune tacand ca jocul si iubirea sunt intelepciunea. Traiti frumos, dragilor!! (Ernest Maftei)

Comments

  1. Pingback: Grupul Editorial Corint Gaudeamus 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *